StoryEditor

Výpredaj pôdy môže pokračovať. Cez kupovanie fariem

23.06.2014, 00:01
Autor:
turtur
Novela zákona o pôde je deravá. Sprísnením predaja má zabrániť výpredaju pôdy cudzincom. Kto má ale peniaze nemusí kúpiť pozemky, „stačí“ farmu.

Viem, že napríklad Čína má záujem nakupovať poľnohospodársku pôdu v rôznych krajinách sveta. Misiu vyslala aj na Slovensko, spomína analytik UniCredit Bank Jaromír Matoušek. Ako to napokon dopadlo, sa HN síce nepodarilo zistiť, ale ak by sa Číňanom alebo iným zahraničným záujemcom podarilo pôdu nakúpiť, bola by to podľa Matouška „vážna situácia“. 
Keďže pohyb tovaru je slobodný, aj produkty by sa mohli voľne vyvážať. Zisk by nemali naši farmári, ale zahraniční investori. „Pokiaľ však viem, najviac ponúk na kúpu pôdy je od slovenských investorov,“ doplnil analytik. 
Novela zákona o pôde, ktorá má za cieľ sťažiť „výpredaj“ pôdy do zahraničia, vytvorila na to podľa Matouška vhodný predpoklad. Tým sa zvýši stabilita domáceho agrosektora. 

Novela zákona o pôde je podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka „dosť účinná na to, aby sa pôda nedostala do rúk špekulatívnym zahraničným investorom“. Upozornil, že nový predpis upravuje predaj pôdy tak, aby ju mohli získať iba poľnohospodársky aktívne subjekty. „Predkupné právo na pôdu majú najprv subjekty z danej obce, ďalej zo susednej obce a v treťom kroku zo Slovenska. Až potom môžu pôdu získať cudzinci,“ zdôraznil Jahnátek. Zároveň však pripúšťa, že štát „v žiadnom prípade nevie celkom zakázať predaj pôdy špekulantom alebo zahraničným investorom. Môže ho však veľmi skomplikovať“. 

Hoci zákon o pôde platí krátko, iba prvý mesiac, ľudia z praxe už vedia, ako sa dá obísť. K poľnohospodárskym pozemkom sa cudzinci môžu dostať veľmi ľahko. 

Zákon sa dá „podliezť“. „Najväčšie riziko vidím v tom, že do fariem či iných poľnohospodárskych podnikov, ktoré majú stovky až tisíce hektárov pôdy, vstúpia investori, investičné skupiny a iní obchodníci,“ hovorí právnik Ján Marônek zo spoločnosti M2 Business. „Investor tak nebude skupovať pôdu od jednotlivých vlastníkov, ale výhodnejšie je pre neho kúpiť samotné družstvo či farmársku spoločnosť. Pôda sa tak dá predať či prenajať cez firmu, ktorú záujemca o poľnohospodárske pozemky kúpil,“ vysvetlil Marônek. 

Predseda agrárno-potravinárskej komory Milan Semančík však situáciu s výpredajom pôdy nevidí dramaticky. „Každý predpis nedokáže celkom vychytať problematické situácie. Aj k zákonu o pôde sa bude treba s odstupom času vrátiť a vyhodnotiť, čo priniesol. Či aj také prípady, o ktorých hovoríte,“ povedal Semančík. Oceňuje, že vláda má snahu udržať pôdu ako základný výrobný prostriedok pre podnikateľov, ktorí na Slovensku dlhodobo hospodária. 


                           Čo dnes nájdete v štvorstranovej prílohe Podnikanie

Všetko o predaji a kúpe pôdy  

– Podmienky prevodu poľnohospodárskej pôdy sa sprísnili 

– Podrobnosti o novom postupe predajcu pôdy pri hľadaní kupca

– Dokáže zákon zabrániť výpredaju pozemkov cudzincom?

– Ako si poľnohospodársku pôdu chránia štáty Európskej únie


 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných                     tlačených HN.


Alebo si môžete jednoducho objednať pdf          vydanie cez SMS na váš mail TU.

                                         

 

 

 

01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:26