StoryEditor

Nad burzami stále visí hrozba útokov

29.03.2004, 00:00
Obchodníci sú aj po toľkých dňoch po atentátoch v Madride presvedčení, že Európe či USA hrozí ďalší útok. Optimizmu nedodali ani obavy o slabší ako očakávaný rast pracovných miest v Spojených štátoch amerických.

Obchodníci sú aj po toľkých dňoch po atentátoch v Madride presvedčení, že Európe či USA hrozí ďalší útok. Optimizmu nedodali ani obavy o slabší ako očakávaný rast pracovných miest v Spojených štátoch amerických. Index S&P 500 sa oslabil o 0,2 percenta na úroveň 1 108,06 bodu. Užší Dow Jones Industrial Average získal 0,3 percenta a posilnil sa na 10 212, 97 bodu. Technologicky ladený Nasdaq Composite Index si polepšil o jedno percento na 1960,02 bodu. "Nemyslím si, že zažijeme prekvapenie pri hospodárskych výsledkoch firiem, ktoré by motivovalo ľudí kupovať akcie," komentuje pre agentúru Bloomberg situáciu na trhu Tim Connors zo spoločnosti Delaware Investments. Na to, aby investori začali byť znovu optimistickí, potrebujú podľa neho viac pozitívnych správ o vytváraní nových pracovných miest. To by malo podporiť spotrebu. "Nebude to výnimočný rok pre trh," dodáva. Najviac klesli akcie ropných spoločností ako Occidental Petroleum Corp. alebo ConocoPhillips. Prevážili totiž obavy z toho, že ceny ropy budú klesať.
Podobne pesimistická situácia bola aj v Európe. Európske akcie klesali tretí týždeň za sebou. Index Stoxx 50 stratil 0,4 percenta a uzavrel týždeň na úrovni 2 649,47 bodu. Širší Stoxx 600 padol tiež o 0,4 percenta. Ani pozitívne výsledky takých firiem, akými sú Swiss Re. alebo Telecom Italia, neprevážili obavy investorov. "Terorizmus ostáva hlavnou starosťou," povedal pre agentúru Bloomberg Massimo Baggiani z talianskej spoločnosti Banca Intermobiliare. Dobré správy zostali podľa neho nepovšimnuté. Obchodné spoločnosti však na tom neboli tak dobre. Boots Group a Sainsbury ohlásili pokles ziskov. Rovnako ako americké aj európske petrolejárske firmy utrpeli vyhláseniami kartelu OPEC o odložení zníženia ťažby. Trhy takisto v pondelok zneistilo zabitie šéfa Hamasu šejka Ahmeda Jásina. Dobré správy však priniesli ťažobné a oceliarske podniky. Ich akcie stúpli po tom, čo banky zvýšili odhady ich ziskov.
Na Ďalekom východe bolo obchodovanie zmiešané. Japonské akcie vzrástli. Existovalo totiž viacero indícií oživenia vedené lídrami exportu. Najviac si polepšili akcie JFE Holdings a Mitsui Sumitomo Insurance. Horší bol však vývoj na Taiwane. Nejasnosti okolo voľby prezidenta zapríčinili najväčší pokles akciového indexu od septembra 2001. "Japonská burza sa začína dostávať do pozornosti sveta," skonštatoval pre agentúru Bloomberg Toru Ohara z japonskej spoločnosti Franklin Templeton Investments Japan. Tento týždeň sa niesol v znamení dobrých správ japonskej ekonomiky. Sektor služieb vzrástol v januári o 2,6 percenta, čo je najlepší výsledok za posledné štyri roky. Takisto pokles nehnuteľností v Tokiu sa spomalil, čo by mohlo indikovať zlepšovanie deflácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:30