StoryEditor

Vytopili ste susedov? Ako si nárokovať škodu

11.06.2014, 18:39
Ak ste vytopili susedov a poisťovňa od vás žiada zaplatiť časť škody, môžete sa brániť. Pozrite sa ako na to.

Náš čitateľ Jano z HNporadne má problém. V januári tohto roka nechtiac vytopil suseda kvôil praskunutej vodovodnej rúrke. Sused nahlásil škodovú udalosť. Byt majú obidvaja poistení, ale Jano nemá v zmluve uvedenú zodpovednosť. Z jeho poisťovne mu prišlo, že má zaplatiť 233 eur za spôsobenú škodu. „Sused mal  meniť v poškodenom byte sadrokartón a elektroinštalácia, pričom byt aj vymaľoval. Mám však za to, že všetko bolo funkčné a nič sa nemenilo. Som vyučený elektrikár, a toto si viem preveriť,“ objasňuje nám.

Preverte si vašu poistnú zmluvu

Ako mu radí právnička Hedviga Takáčová, Janov sused sa mal správať podľa poistných podmienok uvedených v zmluve. „Teda bez zbytočného odkladu poisťovni mal písomne oznámiť, že nastala poistná udalosť. Tiež jej mal dať pravdivé vysvetlenie o vzniku škody a predložiť potrebné doklady, ktoré si vyžiada.“ Ak by došlo k vedomému  porušeniu týchto povinností, mohla by poisťovňa poistné plnenie krátiť. „Poisťovňa vám však musí prekázať, na základe čoho od vás vymáha uvedenú sumu. Preto odporúčam podať k uvedenému listu reklamáciu alebo sťažnosť, popísať stav, čo ste zistili vy, môžete využiť aj vaše profesionálne skúsenosti elektrikára v uvedenom odbore. Vyšetrenie poistnej udalosti bolo zrejme skončené, ale poisťovňa vám musí dať svoje vysvetlenie,“ tvrdí právnička.

Informujte sa u správcu

Súčasne Hedviga Takáčová odporúča zistiť si u správcu bytového domu, ako je dojednané poistenie vášho bytového domu ako celku. „Predpokladám, že takéto poistenie si platíte spoločne so zálohovými predpismi. V tejto poistnej zmluve bolo možné si pripoistiť zodpovednosť za škodu poisteného vlastníka bytu alebo nebytového priestoru, v súvislosti so svojpomocnými vykonávaním stavebných prác, spôsobenú inému poistenému vlastníkovi v bytovom dome, čo je krížová zodpovednosť za škodu.“

Možno máte poistený bytový dom

Poistenie sa vzťahuje aj na škodu spôsobenú únikom média z vodovodného, vykurovacieho, klimatizačného, odpadového zariadenia alebo elektrického požiarneho systému v bytovom dome, ak poistený za túto škodu zodpovedá. O čo vlastne ide? Podľa Hedvigy Takáčovej sa jedná o to, aby náhrada škody, ktorú od vás poisťovňa žiada, bola hradená z poistenia bytového domu ako celku. Tam by vám mohol pomôcť práve správca. Následne treba túto poistnú udalosť hlásiť poisťovni. Následne by vám mohla poisťovňa poistnú škodu zaplatiť, podľa dohodnutých zmluvných podmienok.

01 - Modified: 2006-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dzurindova vláda pokračuje, zostávajú už len týždne
01 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 04 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 05 - Modified: 2024-04-07 05:26:40 - Feat.: - Title: Pamätáte si ako vyzerala dvestokorunáčka či tisícka? Priraďte správne hodnoty k fotkám bankoviek pôvodných slovenských korún
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 08:28