StoryEditor

Eseročka alebo živnosť? Forma podnikania už nerozhoduje, tvrdí odborník

25.11.2014, 23:00
Od januára má platiť aj nová forma eseročky, a to so základným imaním jedno euro. Oplatí sa prejsť zo živnosti na túto formu podnikania?

Živnosť alebo eseročka? Už len necelý mesiac máte na to, aby ste sa rozhodli, čo sa vám od nového roka oplatí viac. Či to bude živnosť alebo firma, je však veľmi ťažké zodpovedať. Ak máte živnosť, trápia vás neustále sa zvyšujúce odvody či obmedzenia pre daňové výdavky. Na druhej strane, mať eseročku tiež nie je jednoduché – zavedenie daňových licencií alebo zábezpek pre daň z pridanej hodnoty môže výrazne nabúrať systém podnikania. Čitateľka portálu HNporadna.sk Klaudia Kochová hovorí, že je živnostníčka už nejaký ten čas a každý mesiac si fakturuje približne 290 eur. Do zdravotnej poisťovne odvádza minimálne povinné odvody vo výške približne 56 eur. „Nebolo by lepšie prejsť na eseročku?“ pýta sa. Nie je si totiž istá, či by jej ročný zisk postačoval pre fungovanie firmy s ručením obmedzeným.

Prídu aj nové eseročky. Za euro

„Podľa uvedených čísel si nemyslím, že by bolo výhodné v prípade čitateľky prejsť na formu s. r. o.,“ hovorí Jaroslav Čačko z portálu ekonomickesluzby.eu. Odôvodňuje to tým, že zdravotným odvodom by sa čitateľka v samotnej podstate pri eseročke nevyhla. A čo sa týka sociálneho poistenia – to neplatíte, kým váš ročný príjem neprekročí sumu 4 830 eur. „Treba si však uvedomiť, že s. r. o. platí daň z príjmu vo výške 22 percent, pričom živnostník 19 percent a v neposlednom rade aj minimálnu daň vo výške 480 eur ročne,“ upozorňuje Čačko. Zároveň netreba zabúdať ani na náročnejšie vedenie účtovníctva, čo môže byť vo viacerých prípadoch drahšie než účtovníctvo živnostníka.

Na druhej strane, od januára by mala vstúpiť do platnosti novela Obchodného zákonníka, ktorá „prinesie“ podnikateľom možnosť založiť si firmu so základným imaním jedno euro. Vďaka tomu sa môžu viacerí podnikatelia vyhnúť splateniu 5-tisíceurového vkladu do firmy, ktorý sú povinní preukázať vo výpise z firemného bankového účtu. Jednoeurová eseročka však nie je podľa viacerých odborníkov východiskovou možnosťou pre tých, ktorí chcú podnikať. „Z nášho pohľadu neočakávame, že nejaká eseročka za euro vznikne. Skôr si myslíme, že výška základného imania bude veľmi pestrá od firmy k firme, pretože to bude závisieť od možností podnikateľa,“ hovorí pre HN Boris Kukumberg z portálu pre zakladanie firiem firmaren. sk. Podľa neho je ťažké predstaviť si podnikateľa, ktorý vloží na účet jedno euro, pričom banke zaplatí za výpis z podnikateľského účtu napríklad 5 eur. Už pri takejto transakcii môže podnikateľ dostať firmu hneď do mínusu, čo môže v konečnom dôsledku ovplyvniť hospodárenie firmy. „Navyše, číhajú tu aj nové ustanovenia o spoločnosti v kríze, preto budú ľudia vkladať čo najviac,“ dodáva Kukumberg.

Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze.


Čo dnes nájdete v trojstranovej prílohe Poradca

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v stredu 26. novembra 2014) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

 

01 - Modified: 2007-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bodka za aférou. Poľský arcibiskup odstúpil
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:43