StoryEditor

S operatívnym lízingom šetríte vlastné financie

08.05.2015, 08:37
Na slovenskom trhu sa čoraz viac udomácňuje trend, ktorý poznáme najmä z okolitých krajín. Operatívny lízing sa postará o celý servis okolo vozidla.

Na slovenskom trhu sa čoraz viac udomácňuje trend, ktorý poznáme najmä z okolitých krajín. Ide o takzvaný operatívny lízing, teda službu, ktorá sa postará o celý servis okolo vozidla nielen pre firmy, ale aj pre bežných ľudí. Potvrdzujú to aj štatistiky. Financovanie osobných a úžitkových áut pre firemných klientov s využitím produktu operatívny lízing narástlo v roku 2014 medziročne 2-ciferným tempom (+16 %), pričom z hľadiska kusov vozidiel trh dokonca narástol až o štvrtinu (+ 23 %). Ako prezrádza Pavol Bojanovský, člen Predstavenstva ČSOB Leasingu, rozdielny nárast v objeme a počte znamená, že do financovania vstupovali relatívne lacnejšie autá, ako to bolo v roku 2013.

Počet nových vozidiel tak dosiahol takmer 7 400 a ich hodnota bola vyše 120 miliónov eur. Pozitívne sa vlani vyvíjalo aj financovanie vozidiel nad 3,5 tony, kde medziročný objem dosiahol nárast o viac ako 40 %, čo predstavuje viac ako 60 miliónov eur pri počte takmer 1 000 nových zmlúv.

Pozitívny vývoj v praxi

Ako objasňuje Pavol Bojanovský, člen Predstavenstva ČSOB Leasingu, už aj slovenské firmy pochopili, že s operatívnym lízingom môžu šetriť vlastné financie pri zachovaní identickej kvality vozového parku. Alebo môžu pri rovnakých nákladoch na vlastný autopark, ako platili doteraz, získať od lízingovej spoločnosti možno omnoho vyšší komfort. „Nemenej dôležitým dôvodom rastu je aj to, že výhody operatívneho lízingu už nevyužívajú len silné medzinárodné firmy, ktoré prichádzali na Slovensko v posledných rokoch, ale intenzívne sa o tento produkt začínajú zaujímať malé a stredné podniky, ale aj spotrebitelia. Ide tak síce o prílev menej početných flotíl do portfólií lízingových spoločností, no práve tento segment firiem má na Slovensku veľký potenciál na rast.“

Vhodnosť operatívneho lízingu

Ak si klient chce preveriť, či je pre neho operatívny lízing vhodný, treba brať do úvahy viacero faktorov. „Splátka pri operatívnom lízingu bude pri identickom vozidle a na identický čas splácania len polovičná oproti tomu, keby sa vozidlo financovalo cez finančný lízing alebo úver. Operatívny lízing tak šetrí objem financií, s ktorými musí firma každý mesiac rátať na splácanie auta. Takto ich má k dispozícii na iné podnikateľské zámery,“ tvrdí Pavol Bojanovský.

Operatívny lízing je teda vhodný pre všetkých, ktorí nechcú byť viazaní vlastníctvom vozidla a chcú skúšať nové veci, ako aj pre klientov, ktorí najazdia veľa kilometrov a o tri-štyri roky musia aj tak pristúpiť k výmene vozidla. Zákazníkovi odpadá starosť, pretože o odpredanie ojazdeného vozidla sa postará lízingová spoločnosť. „Najviac ho využívajú obchodné firmy, ktoré majú väčší počet vozidiel pre obchodníkov. Tento typ lízingu poskytujeme už od jedného vozidla, teda aj firmám s menším vozovým parkom, ktoré potrebujú zabezpečiť vozidlá napríklad pre vedenie či manažment.“

Čo si treba preveriť v zmluve

Zo skúseností ČSOB Leasingu vyplýva, že tak ako aj v iných oblastiach života, aj pri operatívnom lízingu je dôležité nájsť si čas a podrobne si prečítať lízingovú zmluvu. Treba sa pýtať na rôzne náležitosti ešte pred jej podpisom. V opačnom prípade môžu ľahko naletieť neserióznym ponukám. „Zákazníci sú potom prekvapení napríklad pri jednorazových rekalkuláciách zo strany lízingovej spoločnosti, ktoré musia akceptovať každých 6 až 12 mesiacov. Strácajú tak prehľad o výške mesačných nákladov. Veľkým prekvapením býva aj vyúčtovanie nadmerných opotrebení po ukončení operatívneho lízingu alebo tzv. otvorené kalkulácie a prísľuby bonusov. Tie znejú veľmi atraktívne, ale zo skúseností našich zákazníkov sa tieto bonusy na konci nájmu často približujú k nule,“ spresňuje člen predstavenstva.

Netreba zabúdať, že podnikatelia musia pri zmluve o operatívnom lízingu dodať finančné výkazy za posledné dva roky podnikania, priložiť dva doklady totožnosti konateľa firmy a výpis z obchodného registra. Pri súkromných osobách stačia dva doklady totožnosti, prípadne potvrdenie o výške príjmu či výpisy z účtov.

Doplnkové služby ako bonus

Operatívny lízing predstavuje, okrem finančných, účtovných či daňových výhod, aj administratívne výhody. Pretože objednanie vozidla, prihlásenia na dopravnom inšpektoráte, povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie či zaplatenie dane z motorových vozidiel zabezpečuje štandardne lízingová spoločnosť. Podľa Pavla Bojanovského si možno objednať aj dodatkové služby, ktoré ešte viac zvyšujú komfort zákazníka. „Napríklad manažment poistných udalostí, pravidelný záručný a pozáručný servis, pričom všetky servisné výkony zabezpečujú autorizované servisy príslušnej značky vozidla. Ďalej je to kompletný pneuservis, doplnkové poistenie osôb či batožiny, platobné karty na PHM, reporting o najazdených kilometrov, stave nákladov, ale aj GPS monitoring.“

Špecialisti ČSOB Leasingu vedia klientom poradiť aj najvhodnejšiu formu ukončenia zmluvy. „Najvýhodnejšie je ukončenie zmluvy riadnym ukončením, ktoré môže nastať po uplynutí zmluvne dohodnutého obdobia nájmu alebo najazdení kilometrov. Ak vozidlo chce klient vrátiť predčasne, snažíme sa obdobie nájmu rekalkulovať, čiže skrátiť tak, aby bola zmluva ukončená riadnym spôsobom. Ak to nie je možné, zmluvu ukončujeme dohodou, keď má zákazník transparentne zobrazené všetky položky predčasného ukončenia zmluvy.“


Čo prezradili štatistiky ČSOB Leasingu:

Až 83 % zákazníkov si obnovilo nájomnú zmluvu po ukončení predchádzajúceho nájmu.

Za našich zákazníkov sme v roku 2014 vybavili takmer 7 000 kusov faktúr za služby poskytované prostredníctvom operatívneho lízingu so službami.

Na 71 % vozidiel poskytujeme služby typu „fullservice“, pričom najčastejšie poskytovanými službami sú servis a údržba, pneuservis, diaľničná nálepka a náhradné vozidlo.

Len na 9 % vrátených vozidiel sme za rok 2014 účtovali nadmerné opotrebenie v priemernej výške 300 eur.

24 % kmeňových vodičov si vozidlo, na ktorom jazdili po ukončení nájmu, prefinancovalo s využitím niektorého z nami ponúkaných finančných produktov.

Zdroj: ČSOB Leasing

01 - Modified: 2007-05-24 04:16:00 - Feat.: 0 - Title: Berezovskij varoval, že Lugového môžu zabiť
01 - Modified: 2024-04-25 14:21:06 - Feat.: - Title: Hypotéky lacnejú. Dve slovenské banky teraz oznámili nižšie úroky, ďalšie by sa podľa expertov mohli pridať 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:27