StoryEditor

Krátke správy

06.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Cena ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok výrazne klesla. Barel ropy stál v priemere len 24,39 USD oproti pondelkovým 25 USD. Priemerná cena barelu v minulom týždni bola 25,52 USD, pričom ešte v októbri to bolo 28,07 USD. Hlavným dôvodom zníženia ceny je výrazne nadmerná produkcia členských krajín OPEC a zníženie obáv z vojny v Iraku. Cenový limit OPEC je 22 až 28 USD. Najbližšie zasadnutie OPEC sa bude konať 12. decembra vo Viedni a bude sa rokovať o cenách a ťažobných kvótach.
Akcie na amerických burzách v utorok zosilneli po informáciách o výraznom raste sektora služieb. Index Dow Jones Industrial Average stúpol o 106,67 bodu na úroveň 8 678,27 bodu. Index Standard & Poor´s 500 narástol o 7,04 bodu na 915,39 bodu. Technologický index Nasdaq Composite zosilnel o 4,63 bodu na 1401,17 bodu. Nasdaq v závere vyrovnal svoje pozície po raste akcií firmy Cisco Systems Inc. Nízku hodnotu indexu spôsobovali informácie o 11-percentnom znižovaní zamestnanosti vo firme Applied Materials Inc.
Výkonný riaditeľ chicagskej obchodnej burzy CBOT David Vitale rezignoval zo svojej funkcie. Jeho nástupcom sa má stať výkonný viceprezident Bernard Dan. Odstúpenie D. Vitalea uzavrelo špekulácie o tom, že výkonný riaditeľ odíde pre neochotu členov CBOT presadiť premenu burzy na ziskovú spoločnosť. D. Vitale bol riaditeľom finančnej inštitúcie Bank One a pôvodne mal funkciu šéfa CBOT zastávať len 4 roky. V skutočnosti to však bolo len 18 mesiacov. B. Dan je bývalým riaditeľom spoločnosti Cargill Investor Services a do CBOT prišiel minulý rok.
Prevádzkovateľ nemeckej burzy Deutsche Börse kúpil 50-percentný podiel v španielskom poskytovateľovi finančných správ Infobolsa. Podľa nemeckej burzy cieľom tohto obchodu je rozšírenie ponuky informácií z finančných trhov pre investorov. Infobolsa je stopercentná dcérska spoločnosť španielskej Bolsa de Madrid. Tržby poskytovateľa správ boli v minulom roku 12 mil. eur. Podľa dohody španielska firma zriadi divíziu, ktorá má od decembra poskytovať informácie pre investorov hovoriacich po nemecky.
Tokijská burza včera uzatvárala takmer bez zmeny. Technologické indexy na začiatku obchodovania rástli. Neskôr však zavládla na trhu obozretnosť vzhľadom na zasadanie americkej centrálnej banky. Hlavný index Nikkei zosilnel o 0,18 % na úroveň 8 953,29 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:56