StoryEditor

Novinky v exekúciách pomôžu dlžníkom

12.05.2014, 10:55
Exekúcie dostali nové pravidlá. Po novom sa živnostník nemusí báť, že mu trebárs pre nedoplatky v Sociálnej poisťovni vezmú dom.

Ak prestane živnostníkovi obchodný partner platiť faktúry, môže sa aj z poriadneho podnikateľa stať dlžník. Môže to dôjsť tak ďaleko, že živnostníka navštívi exekútor. „Aj môj klient to zažil," hovorí účtovníčka Jaroslava Lukačovičová. Exekútor mu zablokoval dva podnikateľské účty, v jednej z bánk však zistil, že tam má aj tretí - súkromný účet. Exekútor najprv nevedel, či je na prvých dvoch dosť prostriedkov na pohľadávku a zablokoval pre istotu aj tretí. Celkove tak zaistil dlžnú sumu až trojnásobne. Živnostník protestoval, no exekútor mal vlastné vysvetlenie: je to vraj chyba bánk, nie jeho. Keď živnostník napokon dlh vyrovnal, ešte vyše týždňa sa nemohol dostať k svojim peniazom.

Neprimerané ťahy
Ako upozornila aj Slovenská asociácia malých podnikov, situácie, keď exekútori zablokujú neúmerne vysoký majetok oproti oveľa nižšiemu dlhu, nebývajú zriedkavé. Od júna by sa však mali stávať menej. Začne totiž platiť novela Občianskeho zákonníka, exekučného poriadku a ďalších zákonov.

Tie nielenže zavedú nové, o čosi mäkšie pravidlá pre tzv. drobné exekúcie (do 2000 eur), zlacnia a urýchlia exekučný proces, ale definujú aj primeranosť dlhu voči hodnote zaisteného majetku. „Ak bude nepomer zjavný, bude súdny exekútor povinný na dlžníkovu žiadosť bezodkladne odblokovať jeho prevyšujúci majetok," vysvetľuje súdny exekútor Kamil Líška.

Dopady na podnikateľov
Tu si však treba uvedomiť aj to, čo je primeranosť dlžnej sumy, tvrdí hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová. Exekútor podľa nej potrebuje mať zablokovaný taký majetok, aby mal zabezpečenú aj rezervu. „On predsa musí počítať dopredu s tým, že pohľadávka nie je len istina, ale aj úroky. A tie narastajú počas celej doby, kým istina nie je zaplatená."
Líška je presvedčený, že zmeny v exekúciách budú mať nepriamy negatívny dopad na podnikateľské prostredie. Napríklad už len tým, že podnikateľom, ktorým iní neplatia, sa skomplikuje vymáhanie všetkých pohľadávok do 2000 eur.


V dnešných Hospodárskych novinách nájdete

- Novinky v exekúciách

Ako môže vyzerať exekúcia nezaplatených odvodov v Sociálke

- Rady pre podnikateľov v prípade, že im hrozí exekúcia

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN. Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.


 

01 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 03 - Modified: 2024-02-13 13:57:36 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodol v neprospech prešovskej nemocnice. Nevyhne sa exekúcii, na rade je pomoc štátu 04 - Modified: 2024-02-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Podľa exministra Zajaca hrozí lavína exekúcií. Spúšťačom môže byť zadlžená prešovská nemocnica 05 - Modified: 2024-01-18 12:05:26 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa prepočítala dôchodcom v exekúcii sumu zrážky po valorizácii dôchodkov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 06:46