StoryEditor

Biznis bez pôžičky. Tu sú tipy, ako na to

19.12.2013, 16:00
Autor:
redred
Rozbehnúť vlastný biznis bez úveru. Bude to ťažké, no nenechajte sa odradiť.

Prinášame  rady, ako to určite zvládnete.

1.    Nedávajte výpoveď vo svojej práci
Ak sa nechcete zadlžovať, budete musieť šetriť. Z každého príjmu si tak odložte určitú časť bokom, mimo ostatných úspor, najlepšie v sume, bez ktorej sa zaobídete. Je to dobré aj z toho hľadiska, že ak sa na svoje úspory v budúcnosti nebudete spoliehať, určite porastú. A rovnako dôležité je nesiahnuť na ne v prípadoch, keď máte napríklad zaplatiť niečo, s čím ste nepočítali. Na začiatku podnikania preto bude pre vás výhodnejšie neodísť zo svojej práce. To, že budete mať pravidelný príjem, vám pomôže prekonať finančné ťažkosti v prvých mesiacoch, a možno aj rokoch. Plat nie je v tomto prípade jedinou výhodou. Všetky výdavky s tým spojené, napríklad zdravotné či sociálne poistenie, z veľkej časti platí zamestnávateľ. Pokiaľ by ste ostali bez práce a ako živnostník, všetky odvody by ste si museli platiť sami. 


    
2.    Zisk „nevrazte“ do seba
Nemiňte všetky svoje príjmy z podnikania na seba, výrazne to totiž obmedzí rast vašej firmy. Naopak, radšej ich opäť investujte, čím pomôžete udržať svoj biznis nažive. Vaším dlhodobým cieľom je predsa získať nových zákazníkov, ktorí prinášajú príjem a živia firmu. Preto radšej zisk z podnikania reinvestujte do nových výrobkov, technológií, marketingu, reklamy či sebavzdelávania. 
    
3.    Znížte výdavky na minimum
Váš biznis, ktorý bol na začiatku malý, postupne rastie. Nechajte ho pomaly zveľaďovať a neskôr už nebudete potrebovať veľké podnikateľské úvery. Porozmýšľajte nad svojimi výdavkami a pouvažujte, či sa bez niektorých vecí naozaj nezaobídete. Napríklad, ak si nepotrebujete prenajímať kancelárie či kupovať nové technológie, peniaze si odložte bokom. Najlepšie je, ak sú vaše výdavky čo najnižšie. Peniaze, ktoré ušetríte, určite v budúcnosti lepšie využijete. V momente, keď vaša firma začne rásť a na príjmy z podnikania sa môžete spoľahnúť, začnite uvažovať o znižovaní nákladov. Samozrejme, do takej miery, aby ste svoj rozbehnutý biznis nebrzdili. 

Zdroj: Forbes.com

01 - Modified: 2005-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zentive vzrástol zisk o 25 percent
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:51