StoryEditor

Kúpele nielen liečia

28.12.2014, 15:01
Autor:
redred
Liečivá voda, šikovné ruky fyzioterapeutov či príjemné prostredie v krásnej prírode. To všetko nájdete v kúpeľoch. A tých máme na Slovensku dosť.

V kúpeľoch si môžete doliečiť nielen akútne stavy po vážnych operáciách či po srdcovom infarkte. Slúžia aj ako skvelé miesto na relax alebo dovolenku. Väčšina z nich je totiž umiestnená v prírode a tak okrem procedúr si môžete užiť aj výlety. Pravda, ak vám to zdravotný stav dovolí.


Určí lekár

Ak vám lekár predpíše kúpeľnú liečbu, návrh pošle (alebo vy) do vašej zdravotnej poisťovne. V prípade, že poisťovňa návrh schváli, pošle vám domov všetky potrebné dokumenty spoločne so zoznamom kúpeľov vhodných pre vašu diagnózu. Každé kúpele sú totiž zamerané na iné diagnózy. Ak teda trpíte reumatologickým či srdcovo-cievnym ochorením, poisťovňa vám pošle zoznam tých zariadení, ktoré tieto ochorenia liečia.


Záujem stúpa

Aj napriek tomu, že pred pár rokmi sa zmenilo financovanie kúpeľov, záujem o liečebné pobyty stúpa. Potvrdzujú to aj štatistiky zdravotných poisťovní. Napríklad najväčšia zdravotná poisťovňa, Všeobecná, vlani odliečila spolu 43 476 poistencov. Pobyty typu A, teda tie, pri ktorých všetko hradí poisťovňa (stravu, ubytovanie aj liečebné procedúry), absolvovalo vyše 23-tisíc poistencov, takzvaných „béčkarov“, ktorí si platia stravu a ubytovanie sami, bolo takmer 16-tisíc, detí sa liečilo 4 492. „VšZP zaznamenala mierny nárast v počte liečených pacientov v kúpeľoch v porovnaní s minulými rokmi,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová.

Kúpeľná liečba A

  • pri tomto type poukazu hradí klientovi všetko zdravotná poisťovňa - teda kúpeľnú liečbu, plnú penziu a ubytovanie,
  • klient zaplatí povinné poplatky (1,66 eura/deň, oslobodení od poplatku sú nositelia striebornej Janského plakety a osoby v hmotnej núdzi), daň z ubytovania (u väčšiny kúpeľov 1 eur/deň), prípadne za nadštandard, ak ho vyžaduje,
  • na tento typ liečby majú nárok väčšinou pacienti po akútnych úrazoch, zložitých operáciách, väčšinou do 6 až 12 mesiacov od udalosti.


Kúpeľná liečba B

  • v prípade tejto liečby si klient platí stravu a ubytovanie, samotnú liečbu hradí zdravotná poisťovňa,
  • nárok na túto liečbu majú väčšinou ľudia s chronickými stavmi, prípadne, ak od úrazu či operácie ubehol už viac ako rok.


Samoplatcovia

  • klienti si platia všetko, od ubytovanie cez stravu až po liečebné procedúry,
  • často ide o víkendové alebo týždňové pobyty,
  • kúpele v posledných rokov ponúkajú rôzne balíčky pobytov, zamerané na rôzne cieľové skupiny ako napríklad antistresový pre manažérov a manažérky, romantický pre dvojice, skrášľujúci pobyt špeciálne pre ženy a podobne.

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-02-01 16:32:00 - Feat.: 0 - Title: EP: Trest smrti treba bezpodmienečne zrušiť
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:38