StoryEditor

Aby sa rodinná idylka nezmenila na tragédiu. Pre olejové lampy

15.12.2013, 16:00
Príjemné posedenie doma, či v podniku spríjemňujú aj olejové lampičky. Ale pozor! Niektoré sú nebezpečné. Môžu vážne poškodiť zdravie.

K pohode a vytvoreniu správnej atmosféry si po tieto dni mnohí z nás doma zapália aj dekoratívnu olejovú lampičku. Málokto však vie, že môžu byť nebezpečné a olej do nich jedovatý. „Nesprávne vyrobená lampička a nevhodný olej môžu spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti,“ upozorňuje hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová. Inšpektori totiž na trhu objavili niekoľko takýchto nebezpečných „kahancov“. Ich výrobca je spravidla neznámy. „Ak niektorú z týchto lampičeik máte doma, vráťte ju. Predajca vám musí zasa vrátiť peniaze,“ zdôraznila Krkošová. Inšpektori preverili sedem olejových lámp. Testom neprešla ani jedna. Všetky sú nebezpečné. Inšpekcia ich už stiahla z trhu. Nie je však vylúčené, že mnohé z nich si ľudia kúpili a používajú ich.

Nebezpečné olejové lampičky

Aké nedostatky Slovenská obchodná inšpekcia na lampičkách zistila? Chýbal im napríklad ochranný kryt knótu.  Uzávery plniacich otvorov, vrátane držiaka knôtu, sa dali otvoriť iba jedným pohybom. Pritom uzáver správne vyrobenej lampičky sa otvára dvoma nezávislými pohybmi - stlačením a zároveň otočením.

Štyri z testovaných lampičiek mali chybný uzáver, piatim chýbal kryt knótu. Šesť bolo netesných, takže z nich vytekal olej a jedna lampa nebola stabilná. „Pri nesprávne konštruovanom uzávere deti môžu lampičky ľahko otvoriť a vyliať z nich olej,“ dodala Krkošová. Riziku sú vystavené najmä jeden až trojročné deti. Ak by lampičky otvorili, alebo z nich vyliali olej a vypili ho, prípadne cmúľali nechránený knót, mohli by vážne ochorieť, ba až zomrieť. Veľmi malé množstvo lampového oleja, podľa „soikárov“ menej ako 80 až 150 miligramov na kilogram hmotnosti, stačí, aby spôsobil vážne pľúcne komplikácie. Inšpekcia totiž zistila, že na trhu bol aj jedovatý čínsky olej do lampy. Obsahoval metanol a etanol. Mal zle urobený uzáver, takže deti by ho ľahko otvorili. Pri užití a vdychovaní výparov oleja by mohli u nich nastať vážne zdravotné komplikácie. 

Aké olejove lampičky teda kupovať? Krkošová odporúča len také, ktorých uzáver sa dá otvoriť dvoma nezáviskými pohybmi (stlačením a zároveň otočením). Nemali by mať ostré hrany, mali by byť stabilné a ich knóty chránené. Pri väčšom náklone nesmie z nich vytekať olej.

Ďalšie nebezpečné lampičky

Tento čínsky olej do lampy (vpravo) je jedovatý. Obsahuje metanol a etanol. Uzáver je nesprávne urobený, takže ho ľahko otvoria aj deti. Pri užití a vdychovaní výparov oleja môžu nastať zdravotné komplikácie, ba až smrť.

Snímky: SOI

01 - Modified: 2005-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NASDAQ ignoroval pokles svetových trhov
01 - Modified: 2021-12-19 17:18:24 - Feat.: - Title: Na objednaný tovar čakáme mesiace. Pred e-shopom varujú zákazníci aj úrady 02 - Modified: 2019-04-10 10:51:05 - Feat.: - Title: Predávate cez internet? Tieto informácie musíte dať kupujúcemu 03 - Modified: 2018-12-10 10:11:02 - Feat.: - Title: Nekalé praktiky slovenských čerpačiek. Viete, ktorá cena za palivo je platná? 04 - Modified: 2015-12-11 13:20:07 - Feat.: - Title: Štát posilnil ochranu zákazníkov. Na príkaz Európskej únie 05 - Modified: 2014-12-31 12:05:39 - Feat.: - Title: Ako vás štát chráni pred nepoctivými obchodníkmi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:27