StoryEditor

Vianoce môžu zruinovať vašu peňaženku. Pozor na to

30.11.2015, 23:00
Veľké množstvo ľudí každoročne podľahne nátlaku obchodníkov a marketérov. Po Vianociach im okrem niekoľkých nepotrebných darov zostane hlboko do peňaženky.

Každoročný tlak vianočných kampaní navodzuje atmosféru nákupného ošiaľu, ktorá vedie k predvianočnému stresu a nepremysleným rozhodnutiam. Podľa Silvie Porubänovej, sociologičky z Inštitútu pre výskum práce a rodiny, sa správanie Slovákov pred sviatkami i počas nich mení. „Na správaní sa najčastejšie odráža stres, tlak okolia i nátlak zo strany predajcov. Určujúca je však mentálna, výbava· človeka, ktorý má výsadu rozhodnúť sa, aké Vianoce si urobí, či krásne a dôstojné, alebo podľahne nátlaku okolia,“ hovorí Silvia Porubänová.

Zostavte si plán

V období Vianoc naše rozhodnutia podliehajú viac emóciám ako racionálnemu zdôvodneniu. A práve toto je dôvod, prečo porušujeme pravidlá, ktoré si ľudia nastavili pri vedení osobných financií a rodinného rozpočtu. „Zo skúseností viem, že najčastejším dôvodom, prečo zvykneme skĺznuť zo správnej cesty, je to, že nie sme vopred ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:55