StoryEditor

Chcete zbohatnúť na zlate? Rozmyslite si, ako budete investovať

23.03.2015, 09:48
Autor:
zubzub
Angličania oslovujú svoje milované polovičky "honey", Slováci a Česi si na vyjadrenie svojich kladných citov vybrali slovo "zlato".

Cena zlata za posledných 20 rokov stúpla takmer na trojnásobok. Pre investorov je to lákadlo, kdekto už uvažoval o tom, že "jednoducho nejaké to zlato nakúpi". Lenže to nie je také jednoduché. Investovanie do zlata nie je o tom, zabehnúť do najbližšieho klenotníctva a kúpiť si tam prstienok, ktorý sa vám páči. Zlato môžete nakupovať a následne predávať niekoľkými spôsobmi.

Zlomkové zlato

Takmer každý má doma zlatý prstienok, náušnicu či pretrhnutú retiazku. Vyhadzovať zlato či striebro v rámci jarného upratovania asi nikto nebude, ale ak tá náušnica nie pamiatka na milovanú babičku, mohli by ste zlomky skúsiť predať.
Pozor: Netešte sa však na závratné bohatstvo. Takéto zlato nemá žiadny certifikát pravosti a nikto ďalší ho v rovnakej podobe nekúpi, bude sa s ním musieť ďalej pracovať. To zráža jeho cenu. Oplatí sa obísť pár miest, kde vykupujú drahé kovy (záložne, zlatníctva). Cena hŕstky zlata sa môže u jednotlivých obchodníkov líšiť o pár eur, ale aj o desiatky.

Zlaté šperky

Ak vás omrzel zlatý šperk, ktorý je kompletný a funkčný, možno bude mať vyššiu hodnotu ako zlomky. Môže mať totiž umeleckú či historickú cenu. Ak ju očakávate, nemala by vaša cesta viesť do zlatníctva, ale do aukčnej siene.

Historickú hodnotu nečakajte od prstienka, ktorého sa chcete po rozvode zbaviť. S tým zamierte opäť do zlatníctva a zase ich obíďte niekoľko. "Dostala som kedysi zlatý náramok, ktorý sa mi veľmi nepáčil. Roky ležal v krabičke, až som sa odhodlala ho predať. Ponúkla som ho v štyroch zlatníctvach a nakoniec som ho predala za 500 eur. Najnižšia ponuka pritom bola 400 eur," opisuje svoju skúsenosť Katarína.

Zlaté mince

Tu už ide naozaj o investičné zlato. Opäť však nezáleží len na veľkosti a rýdzosti mince, ale aj na umeleckej, prípadne zberateľskej hodnote. Človek, ktorý má záujem o mince z drahých kovov, by sa mal v zberateľskom svete orientovať, nakupovať podľa nejakého plánu, aby jeho zlato malo nielen hodnotu drahého kovu, ale aj tú zberateľskú.

Pozor: Letáková ponuka "úžasných zlatých mincí, vhodných ako darček pre vnúčatká" za pár sto korún zvyčajne znamená, že si kúpite lisovanou mincu z obyčajného kovu navrchu pozlátenú. Umelecká hodnota aj cena materiálu sú nula nula nič.

Zlaté tehličky

Investičné zlato môžete nakupovať v podobe "tehličiek". Nepredstavujte si však veľkosť tehly stavebnej, ba ani tehličky, ktorú môžete vidieť v kriminálkach pri scénach z vykrádania bánk. Zlaté zliatky začínajú na 1 grame, zaobstarať si môžete aj kilogramové, na to si však pripravte asi 30-tisíc eur. Zlatý zliatok je opatrený razbou a je dodávaný spolu s certifikátom, ak si ho necháte v neporušenom obale, nie je pri prípadnom predaji problém s overovaním pravosti.

Mnohé firmy ponúkajú možnosť si na tehlu nasporiť. Posielate mesačne, koľko môžete a po čase dosiahnete hodnotu zliatku. Ten vám môže spoločnosť, u ktorej sporíte, zaslať či uschovať.

Pozor: Čítajte dobre podmienky obchodu. Obvykle sa za všetko platí. Za to, že sporíte, za to, že si necháte zlato vo firme uschované, za to, že vám pošlú tehlu kuriérom. Poplatok za dopravu nie je zanedbateľný.

V Česku a na Slovensku sú dostupné niektoré podielové fondy, ktoré investujú hlavne do zlata alebo drahých kovov. Väčšinou majú slovo Zlatý či Gold priamo v názve.

Zlaté kuriozity - bod varu a najväčšia zlatá minca

- Menej ako 175 tisíc ton, čiže 21 metrov kubických zlata, bolo vyťažených od počiatku civilizácie, čo predstavuje veľkosť kocky, ktorá by sa po zasunutí celá vošla pod Eiffelovu vežu.

- Keby bolo všetko zlato spojené do nite hrubej päť mikrónov, dalo by sa ňou svet obtočiť dookola 11,2 milionkrát.

- Odhaduje sa, že svetové oceány obsahujú až 15 000 ton zlata.

- Bod varu zlata je 2 856 stupňov, teplota topenia zlata je 1 064 stupňov Celzia.

- Je pravdepodobnejšie, že nájdete päťkarátový diamant, ako kúsok zlata s hmotnosťou Troyská unca, čo je 31,1 gramu. Jednu troyskú uncu zlata možno natiahnuť na dĺžku približne 80,5 km, výsledný drôt by mal priemer len 5 mikrónov.

Najväčšia zlatá minca, aká kedy bola vyrobená, bola predstavená v austrálskom Perthe v roku 2012. Vážila jednu tonu a merala 80 centimetrov v priemere. To prekonalo predchádzajúci rekord z roku 2007, kedy doposiaľ najväčšia minca mala 53 centimetrov v priemere.

- Viac ako 40-tisíc baníkov sa v roku 1849 pripojilo v americkej Kalifornii k zlatej horúčke. Len veľmi malý počet z nich však zbohatol.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-20 06:20:37 - Feat.: 0 - Title: Anketa HN: Hlasovali by ste za súčasný návrh Zákonníka práce?
01 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 02 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy! 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 16:52