StoryEditor

Ak sa vám vyúčtovanie za byt nezdá, sťažujte sa

07.06.2014, 13:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Tohtoročná zima bola mierna, mnohé domácnosti majú preto preplatky v nákladoch za užívanie bytov. Ak sa vám vyúčtovanie nezdá, dajte si ho preveriť.

Domácnosti dostali, niektorým ešte len príde, vyúčtovanie celoročných nákladov spojených s užívaním bytov. Sú to najmä dodávky tepla, teplej aj studenej vody, upratovanie, odvoz a likvidácia odpadu, elektrickej energie pre spoločné priestory, príspevky na opravy a údržbu domu, ako aj poplatky za správu, dane či poistenie domu.

Mierna zima spôsobila, že mnohé domácnosti majú na energiách preplatky. O desiatky, ba až stovky eur.



Dajte účty prešetriť

„Ak máte pochybnosti o správnosti vyúčtovania za vykurovanie a prípravu teplej vody, žiadajte v prvom kroku vysvetlenie od vášho správcu. Ak vaše námietky neakceptuje, môžete podnet na prešetrenie adresovať na pobočky Slovenskej obchodnej inšpekcie,“ radí riaditeľ pre retail ČEZ Slovensko Stanislav Kovalík. SOI však kontroluje len dodržanie formálnych legislatívou stanovených náležitosti vyúčtovania. „Ak máte podozrenie, že ceny tepla sú vyššie ako maximálne, môžete adresovať podnet aj na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Poslednou inštanciou, na ktorú sa môžete obrátiť v prípade všetkých vymenovaných inštitúcií, je súd," doplnil Kovalík.

Vyúčtovanie má byť prehľadné

Zákon nestanovuje, ako by malo vyúčtovanie vyzerať, malo by však byť zrozumiteľné a prehľadné. Podrobné vyúčtovanie musí obsahovať údaje o rozpočítavaní množstva dodaného tepla na prípravu teplej vody. Z údajov musí byť teda jasné, aká je výška nákladov, spôsob ich určenia a rozpočítavania, údaje o zálohových platbách, celkové náklady na množstvo dodaného tepla na vykurovanie a množstvo tepla na prípravu teplej vody, ako aj výška nedoplatku alebo preplatku konečného spotrebiteľa.

Najviac za vykurovanie

Podstatnú časť z prevádzkových nákladov na byty a domy tvoria platby za vykurovanie a prípravu teplej vody. V bytových domoch sa spotreba tepla na vykurovanie nedá presne zmerať, keďže prestupuje stenami miestností. Preto sa nedá vylúčiť vzájomné tepelné ovplyvňovanie medzi susediacimi bytmi. Pri stanovení podielov tepla spotrebovaného bytmi sa teda vychádza zo vzorca, ktorý stanovuje, že väčšina nákladov (60 % a viac podľa dohody obyvateľov domu) sa rozdeľuje medzi byty pomerne podľa podlahovej plochy. Zvyšok sa rozdelí podľa údajov pomerových rozdeľovačov tepla.

tasr/tur

01 - Modified: 2006-06-16 12:49:01 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Západ proti východu
01 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur 02 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 03 - Modified: 2024-03-21 12:15:54 - Feat.: - Title: Bezprecedentný tlak pokračuje. Kremeľ kritizoval Západ pre čínske banky, ktoré prijímajú platby z Ruska 04 - Modified: 2024-03-08 15:32:15 - Feat.: - Title: Mince idú v Nórsku do úzadia. Digitálny líder však chce posilniť právo spotrebiteľov na platbu hotovosťou 05 - Modified: 2024-02-24 14:42:05 - Feat.: - Title: Platby mobilom sú bezpečnejšie ako plastové karty. Ich popularita rastie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:47