StoryEditor

Toto je sedem pravidiel dobrej investície

19.10.2013, 15:00
Autor:
vanvan
Chcete vedieť, ktorá investícia je najlepšia? Zvážte nasledujúce kritéria a určite sa pri nej nepopálite. Radí Michal Šimo zo Salve Investments.

Výnos z investície

Podstatné je mať reálne očakávania ohľadne výnosnosti a návratnosti investície. Investor sa tak vie vopred vyhnúť sklamaniu alebo nespokojnosti prameniacej z nenaplnenia investičných cieľov, ktoré musia byť vopred presne zadefinované ako konkrétne a reálne očakávania. Podstatou pre spokojnosť je aj ich stálosť a nemennosť napriek trhovým zmenám počas celého investičného horizontu.

Bezpečnosť investície

Investičný profil jednotlivca a jeho vzťah k riziku sa vyhodnocuje ešte pred investovaním prostredníctvom dotazníka, ktorým sa zároveň zistia aj prípadné znalosti a skúsenosti. Miera bezpečnosti investície by mala vždy čo najlepšie korešpondovať s tzv. investorskou povahou jednotlivca. Čím väčšia prípadná odchýlka, tým vyššia je pravdepodobnosť nespokojnosti, sklamania či investorského neúspechu.

Uvedomenie si a vymedzenie investičného rizika

Pod pojmom riziko si predstavuje jedna skupina investorov strach z neistoty a nebezpečenstvo, druhá zas nadšenie a zvýšenú šancu na úspech. Riziko je nedeliteľnou súčasťou každej investície. Podstatné je, ako je veľké a významné a na strane druhej či sa stretá s akceptovaním u investora. Odporúčaním je znovu nepreceňovanie sa a plné a triezve uvedomenie si podstúpenej miery rizika v rámci danej investície.

Správne zvolený investičný horizont

Investičný horizont predstavuje časové obdobie, na ktoré sa investor rozhodol vzdať sa svojich aktív, s primárnym cieľom zhodnotiť ich. Časový horizont by mal byť jasne zadefinovaný, pričom je zároveň jedným z rozhodujúcich determinantov pre očakávaný investičný výsledok. Manipulácia s investíciou pred jeho ukončením býva základnou chybou menej skúsených investorov, ktorá môže negatívne ovplyvniť investičný výsledok.

Primeraná likvidita investície

Likvidita investície predstavuje jej schopnosť premeny na disponibilné peňažné zdroje, tzv. hotovosť. Investor by mal do investície vložiť len takú výšku svojich disponibilných zdrojov, že v prípade neočakávaných životných situácií nebude nútený urýchlene investíciu zlikvidniť, napr. odpredať lacnejšie, pod trhovú cenu a pod.

Diverzifikácia investície

Diverzifikácia predstavuje základný spôsob ošetrenia rizika, kedy sa zdroje prerozdelia do viacerých investičných riešení. Častou chybou býva práve jej nedostatočná realizácia, kedy investor začne subjektívne, často i vedome, preferovať výlučne jeden typ investície na úkor ostaných. Dochádza tak ku zbytočnému, jednostrannému vystaveniu voči konkrétnym investičným rizikám.

Samotný spôsob investovania

Investovanie je možné realizovať buď individuálne, tzv. na vlastnú päsť, alebo ho ponechať a preniesť zodpovednosť na iné osoby, alebo profesionálne špecializované subjekty. V tomto prípade negatívne vplýva na investičný výsledok opäť prehnaná sebadôvera a strata sebareflexie. Odporúčaním je v prípade nedostatočných skúseností a znalostí delegovanie investovania. Záverom, ak by sa Vám to zdalo zbytočné, nedávno skončil jeden prieskum kvality šoférov vo Švédsku veľmi úsmevne - 89 percent šoférov sa subjektívne zaradilo na základe opýtania do lepšej (50 percent) polovice šoférov na cestách.

Ako správne investovať radí Michal Šimo, sales manager, Salve Investments

 

01 - Modified: 2005-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko
01 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:46