StoryEditor

Desať vecí, ktoré vám zničia kariéru. Vyhnite sa im a uspejete

30.11.2015, 23:00
Autor:
(duc)(duc)
Každý má nejaké chyby. Niekedy o nich však nevieme a robíme ich automaticky. Ak chcete byť vo svojej práci úspešní, týchto zlozvykov sa vyvarujte.

Talent, vzdelanie, skúsenosti. Pre úspešnú kariéru veľmi podstatné skutočnosti. Avšak len to nestačí. Prinášame vám niekoľko rád, ktorými sa vyhnete kariérnemu fiasku.

1. Nevyhovárajte sa

Výhovorky vás dobehnú. Priznajte si chybu či zlyhanie. Pokojne povedzte šéfovi, že nezvládate svoj čas manažovať ideálne. Pomôže vám. Následky budú určite menšie, ako keby ste mali so svojím projektom meškať.

2. Nemeškajte

Nielenže je to nezodpovedné, ale navyše tým zdôrazňujete, že váš čas je dôležitejší ako čas vašich kolegov. Nech sa deje čokoľvek, vždy si nájdite cestu, ako byť presný. Ľudia to ocenia.

3. Nebuďte negatívni

Sústavné sťažovanie a vyplakávanie strpčuje život nielen vašim kolegom, ale i vedeniu. Ľudia majú radi pozitívne zmýšľajúcich kolegov. Do práce choďte vždy s pozitívnou náladou. Tú skúste prenášať aj na iných.

4. Obliekajte sa primerane

Aj keď sa to nezdá, aj šaty vás charakterizujú. Prispôsobujte preto štýl obliekania práci a svojmu povolaniu. Ak sa vo vašom zamestnaní vyžaduje dress code, dodržiavajte ho.

5. Nebuďte defenzívni

Byť neustále v obrane a v úzadí sa nevypláca. Nikto od vás neočakáva absolútnu dokonalosť. Vyjdite preto zo svojej ulity a povedzte svoj názor. Prípadnú konštruktívnu kritiku si vypočujte.

Ilustračná snímka: flickr.com / #BLMcareers

6. Vyjadrujte rešpekt

Nie všetci sa správajú rovnako. A nie všetci majú radi to isté. Buďte tolerantní voči kolegom, hoci sa s ich správaním či záujmami nestotožňujete. Kompromisy sú nevyhnutnosť, treba však zachovať zdravú mieru.

7. Neodkladajte povinnosti

Ak odkladáte prácu na poslednú chvíľu (prokrastinácia), vráti sa vám to aj s úrokmi. Vyhnúť sa jej tak či tak nevyhnete, ste v strese a úlohu neurobíte najlepšie ako viete. Nebudete mať čas.

8. Neignorujte e-maily

Ignorovanie e-mailov vám môže spôsobiť problémy. Zmeškáte dôležité termíny, mítingy či schôdzky. Buďte profesionálni a na správy odpovedajte. Nájdite si na to čas.

9. Pýtajte si feedback

Spätná väzba od kolegov, vedenia či klientov je dôležitá. Ak si myslíte, že ste dosiahli svoj strop a svoju prácu robíte po rokoch dokonale, ste na omyle. Pýtajte sa na názor a zlepšujte sa. Vedieť svoje chyby nie je hanba.

10. Vystúpte zo svojej komfortnej zóny

Byť úspešným neznamená robiť len to, čo sa od vás vyžaduje. Buďte pridanou hodnotou pred vašu spoločnosť a ukážte, že ste prínosom. Len tak vystúpite z radu.


 

01 - Modified: 2007-11-23 08:52:46 - Feat.: 0 - Title: RTL vstúpi na ruský trh
01 - Modified: 2022-03-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Vyhýbate sa povinnostiam a hľadáte rozptýlenie? Možno aj vy bojujete s prokrastináciou 02 - Modified: 2021-06-10 14:00:04 - Feat.: - Title: Čo môžeš urobiť dnes, nechaj na zajtra. Kedy je prokrastinácia nebezpečná a v čom sa líši od lenivosti? 03 - Modified: 2019-12-20 09:34:00 - Feat.: - Title: Chcete pracovať za viac ako 1000 eur? Pozrite si našu ponuku 04 - Modified: 2019-11-06 06:33:03 - Feat.: - Title: Priala by som si vnúča. Zdena Studenková priznala, že by už rada bola babičkou 05 - Modified: 2019-03-12 14:03:27 - Feat.: - Title: Věra Bílá: Chuť spievať ju neopúšťala ani pred smrťou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:34