StoryEditor

Čo tak zabudnúť na angličtinu. Tu sú jazyky, ktoré sa tiež oplatí učiť

06.12.2015, 23:00
Autor:
(duc)(duc)
Hovoriť po anglicky je už takmer samozrejmosťou. Ak sa však plánujete zdokonaliť v niektorom z ďalších jazykov, vyberte si jeden z nasledujúcich.

Už dávno neplatí, že sa treba učiť len jazyky, ktorými hovorí väčšina populácie. Tu patrí napríklad čínština či arabčina. Vyhnite sa preto jazykom, ktorých praktické využitie je slabé. My vám ponúkame na výber nasledujúce.

Nemčina

Jazyk, ktorý sa vám určite zíde. Lukratívne pracovné ponuky vo Viedni či v celom Rakúsku sú toho dôkazom. Nemčinu, samozrejme využijete aj doma. Spoločnosti z nemecky hovoriacich krajín sú pre Slovensko dôležitými obchodným partnermi. Napriek tomu nemecky hovorí u nás stále málo ľudí. Preto budete s týmito vedomosťami na trhu práce cenným artiklom.

Francúzština

Francúzštinu nevyužijete len počas dovolenky pri Eiffelovke. Vo väčšine prípadov je totiž aj úradným jazykom Európskej únie, medzinárodným či diplomatickým jazykom. Ak sa teda plánujete zamestnať na podobných pozíciách, bez francúzštiny nepochodíte. Nemalý význam má tento jazyk aj v Afrike, a to najmä v tých krajinách, ktoré Francúzsko v minulosti kolonizovalo. Na druhej strane na Slovensku pôsobí množstvo firiem z krajiny galského kohúta. Výborným príkladom je francúzsky automobilový gigant PSA Peugeot-Citroën.

Španielčina

Nielen Španielsko, ale i Kuba či krajiny Južnej Ameriky. Tam všade sa dohovoríte po španielsky. Avšak prečo by ste tento jazyk mali študovať len preto, že ním hovorí veľké množstvo ľudí po celom svete? Preto, lebo sa to oplatí. Učí sa pomerne ľahko a za vynaložené úsilie získate ako bonus aj lepšiu orientáciu v taliančine, ktorá je taktiež románskym jazykom. Na Slovensku je čoraz častejšie španielčinu počuť nielen na vysokých školách prostredníctvom zahraničných študentov, ale i na pôde rôznych firiem či biznis centier.

Ruština

Na ruský jazyk sa dlho pozeralo cez prizmu socializmu. Dnes je to úplne inak. Znalosť ruského jazyka má taký obrovský potenciál, ako veľké je samotné Rusko. Ruština je jazykom regiónu, ktorý je najmä z hospodárskeho hľadiska veľmi atraktívny. Navyše, keďže ide o slovanský jazyk, jeho štúdiu nebudete musieť obetovať polovicu života.

Ilustračná snímka: flickr.com/ Anne Worner

Náš tip:

Nórčina

Hoci sa v Škandinávii dohovoríte po anglicky, potreba vedieť domáci jazyk je o to silnejšia, o čo väčší je záujem pracovať v týchto krajinách. Hovorí sa, že nórčina je najlepším začiatkom pre tých, ktorí sa chcú ďalej zdokonaliť aj v dánčine a švédčine. Za zmienku stojí i kvalita života v Nórsku. Nóri v priemere zarábajú 3 500 eur.


 

01 - Modified: 2007-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putin umlčal protesty opozície
01 - Modified: 2024-03-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Posvieťte si na váš jazyk. Už aj jeho sfarbenie vám veľa napovie o vašom zdraví 02 - Modified: 2024-02-21 10:11:06 - Feat.: - Title: Medzislovančina je umelý jazyk, ktorému rozumieš aj ty. Dohovorí sa ním 300 miliónov ľudí, takto vyzerá v praxi 03 - Modified: 2023-10-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Švédi po 140 rokoch dokončili oficiálny slovník švédčiny. Prvé zväzky sú už ale také staré, že ich musia celé prerobiť 04 - Modified: 2023-10-13 12:18:18 - Feat.: - Title: KVÍZ Ako dobre ovládate synonymá: Trúfnete si na tieto slovíčka? Otestujte svoje znalosti! 05 - Modified: 2023-09-18 14:09:17 - Feat.: - Title: Čo znamená, že môžeme oficiálne hovoriť po katalánsky v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:51