StoryEditor

Kožený obvinený z krádeže z amerických fondov

06.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Slučka okolo Viktora Koženého, ktorý je obvinený v Českej republike, tak najnovšie i v USA z miliardových podvodov, sa sťahuje. V peletóne vyšetrovateľov, ktorí sú Koženému na stope, sú na vrchole americké súdy. Tie chcú v priebehu budúcich týždňov požiadať Bahamy, kde Kožený žije, aby ho vydali spravodlivosti.
Žalobca Robert Morgenthau chce Koženého za krádež dostať pred súd a navrhuje prísny trest, až 25 rokov väzenia. "Je to otázka týždňov, kedy odíde žiadosť o jeho vydanie na Bahamy," hovorí zástupca žalobcu John Moscow.
Kožený sa bráni tvrdením, že za peniaze, ktoré vybral od investičnej spoločnosti Omega Advisors, kúpil len to, čo chceli -- privatizačné kupóny azerbajdžanskej vlády, ktoré mali byť kľúčom na ovládnutie ropnej spoločnosti Socar. Za to, že Azerbajdžan nesplnil svoje sľuby, predsa on nemôže, tvrdí Kožený.
Kožený podľa žalobcu však časť jemu zverených peňazí za chrbtom šéfov fondov neoprávnené minul. Teda ukradol. "Za 95 miliónov USD kúpil obvinený kupóny pre seba," píše sa v súdnej správe. Ďalších 93 miliónov USD mal Kožený zarobiť na tom, že Američanom predal privatizačné kupóny za vyššiu cenu, než za akú ich sám kúpil. Podľa obvinenia Kožený ešte doslova prehýril ďalších 14 miliónov USD. Jedenásť z nich použil na splátku svojho dlhu v ruskej Alfa Bank. Za zvyšok si kúpil luxusný nábytok do svojich drahých domov v štáte Colorado a na Bahamách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:38