StoryEditor

Zelené domy sa netýkajú len štátu či firiem. Postavte si svoj rodinný zelený dom

25.09.2014, 17:00
Úsporná budova ušetrí firme 70 percent energetických a 30 percent prevádzkových nákladov za rok. Takto úsporne sa však môže postaviť aj rodinný dom.

Viete, čo majú spoločné biznis centrum BBC 1 Plus v Bratislave, výrobno-logisticko-administratívny komplex Schindler v Dunajskej Strede alebo administratívny celok EcoPoint v Košiciach? Sú to jedny z prvých lastovičiek takzvaných zelených budov v slovenskej realite. Takáto budova dokáže ušetriť za rok do 70 percent energetických a 30 percent prevádzkových nákladov. Nielen to. Ide o stavby šetrné voči životnému prostrediu, prepojené s miestom, kde vyrástli, a s ľuďmi, ktorí chodia okolo alebo v nich pracujú, a na týchto domoch sa vo veľkom využívajú aj obnoviteľné materiály. Na Slovensku je takýchto komplexov zatiaľ len zhruba toľko, koľko narátate na dvoch-troch rukách.

Svetová zelená akcia

Na propagovanie takýchto zelených budov, čo je vo svete už  masový trend, chce poukázať aj práve prebiehajúci Svetový týždeň zelených budov. Na Slovensku sa tento týždeň koná po tretíkrát – jeho réžiu má v rukách Slovenská rada pre zelené budovy. Do 26. septembra tak prebiehajú v Bratislave a Košiciach najrôznejšie akcie zamerané na projekty udržateľnej výstavby a efektívneho využívania energií.

Tohtoročné motto celosvetového podujatia je Green up! Get up! = Prebuď sa! Nech sa ti zelení! Akcie majú prebudiť verejnosť vo vzťahu ku kvalite životného prostredia, ktorú majú samotní ľudia vo vlastných rukách.

Klub šetrných budov rastie

Na študentov a verejnosť sa zameriava tento týždeň aj akcia Green Day, ktorá bude zajtra v Bratislave. Tá okrem tematických stánkov a tvorivých dielní ponúkne koncerty a premietanie filmov z festivalu Envirofilm a k dispozícii bude aj elektromobil, ktorý si budú môcť vyskúšať i návštevníci.

Zaujímavé je, že práve v týchto dňoch získa titul najzelenšej budovy Slovenska spomínaný architektonický komplex EcoPoint Office Center v Košiciach. Dostane tzv. certifikát udržateľnosti LEED – Gold. Dodajme, že certifikačných systémov je vo svete veľmi veľa, u nás sa využívajú najčastejšie americký (LEED), britský (BREEAM) a nemecký  (DGNB).

Vyhliadky do budúcnosti

Pri zelených budovách však nejde len o firemné či štátne objekty. Úspory a priateľský vzťah k prírodnému prostrediu sa rovnako týkajú aj bytových domov – ich výstavby a najmä rekonštrukcie doterajšieho bytového komplexu.  Ako upozorňujú experti z rady pre zelené budovy, na Slovensku platíme príliš veľa za užívanie nehnuteľností, budovy sa neobnovujú dosť rýchlo, ani renovácie domov nie sú vždy kvalitné. Navyše mnohí občania ani verejná správa nemajú istotu, že ich budovy sa budú dať obývať aj o 10 – 20 rokov, pretože im bez včasnej obnovy hrozí havarijný stav. Pri súčasnom tempe obnovy sa v roku 2032 až pätina obytných budov postavených pred rokom 1992 (dovtedy sa postavilo gro bytov na Slovensku) stane rizikových. Budú v havarijnom stave, neobývateľné a technicky a ekonomicky neobnoviteľné.

Konzultačný portál

Kritériá priateľského a šetrného vzťahu voči prostrediu môžu byť vodítkom aj pre staviteľov rodinných domov. V týchto dňoch sa pre nich má spustiť nový portál DobreStavat.sk, čo bude elektronická príručka o tom, ako stavať alebo rekonštruovať domy udržateľne.

Aké sú najdôležitejšie otázky pre staviteľov zelenej budovy:

  • prečo (stavať)?
  • ako (stavať)?
  • z čoho (stavať)?
  • s kým (stavať)?

Čo treba mať pritom k dispozícii:

  • informácie ako komunikovať s architektmi, projektantmi a dodávteľmi
  • pomôcky pre kompetentné rozhodovanie

Čo si treba všímať na budúcej stavbe

Lokalita a charakter pozemku
Umiestnenie domu na pozemku
Účel a spôsob využívaniad domu
Základný tvar domu a členenie vnútorného priestoru
Výber materiálov, konštrukcií a technických zariadení
Využívanie zdrojov (energia, materiály, voda, obnoviteľné zdroje)
Kvalita vnútorného prostredia
Znečistenie životného prostredia

Zdroj: SRZB

01 - Modified: 2006-10-26 11:19:04 - Feat.: 0 - Title: Dzurindove karty vo Ficovej dlani
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 05 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:18