StoryEditor

Svetové ceny ropy sú príliš vysoké

13.10.2003, 00:00

Svetové ceny ropy sa za posledné týždne zvýšili o 20 percent. Výrazný nárast sa začal po rozhodnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť produkciu ropy o 900-tisíc barelov denne. Londýnska ropa Brent vzrástla v piatok o ďalší dolár, dosiahla tak 31,50 USD, čo je najvyššia úroveň od vojny v Iraku, uviedla agentúra Reuters.
Prezident Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Claude Mandil v tejto súvislosti kritizoval politiku OPEC, ktorá podľa neho vedie k všeobecne vysokým cenám. Tie nie sú celkom v súlade s princípmi trhu. Ako Mandil dodal, nadmerný cenový rast môže znížiť dopyt po rope OPEC a zvýšiť spotrebu ropy v nečlenských krajinách.
Prezident OPEC Abdullah bin-Hamad al- Attiyah zasa varoval pred kolapsom cien ropy v budúcom roku v prípade, že Rusko a iní poprední producenti neznížia produkciu. Zvýšenú ponuku totiž spôsobí aj návrat Iraku na svetové trhy. Al-Attiyah pripomenul kolaps cien ropy v rokoch 1998 - 1999, ktorý nasledoval po tom, čo niekoľko ázijských ekonomík súhlasilo so zvýšením produkcie najväčších svetových producentov.
Znižovanie produkcie krajín OPEC a nečlenských krajín udržalo za posledné štyri roky priemernú cenu ropy obchodovanej v New Yorku na 28 USD za barel, za predchádzajúce štyri roky to bolo 19 USD.
"Bez pomoci, najmä zo strany Ruska, môžeme v budúcnosti na ropnom trhu očakávať mnoho komplikácií. Mali by sme sa poučiť z minulosti," povedal al-Attiyah v piatok v Tokiu. Od rozhodnutia OPEC znížiť dennú produkciu ropy nabádajú všetci jej ministri pre energetiku ostatných významných producentov ako Rusko, Nórsko, Mexiko a Angolu, aby nasledovali ich rozhodnutie. Očakáva sa, že Irak zvýši svoju produkciu z 1 milióna na 2,8 mil. barelov denne do marca 2004. Tomu sa musí prispôsobiť produkcia ostatných krajín.
Ruský minister energetiky Igor Jusufov návrh odmietol, argumentujúc, že ceny ropy sú vysoké a zníženie ich produkcie by mohlo poškodiť globálny dopyt. Rusko chce dostať cenu ropy do rozmedzia 20 až 25 USD. "Krajina plánuje postupne zvyšovať produkciu aj export," uviedol v piatok Jusufov. Po Saudskej Arábii je Rusko druhým najväčším exportérom ropy, za posledný mesiac zvýšilo produkciu o 11 percent na 8,73 milióna barelov denne. Podľa al-Attiyaha môže byť chybou, ak budú producenti ropy čakať na prehodnotenie trhu do budúceho roka, keď Irak obnoví produkciu spred vojny. "Akékoľvek oneskorenie v začatí rokovaní poškodí oboch, OPEC aj nečlenské krajiny," povedal al-Attiyah. Cieľom OPEC je udržať priemernú cenu ropy meranú košom siedmich referenčných druhov v rozmedzí 22 až 28 USD. Táto cena bola koncom minulého týždňa vyššia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:46