StoryEditor

Vždy máme dve možnosti

04.04.2003, 00:00

Víno -- uprednostnite červené pred bielym

Červené víno sa na rozdiel o bieleho vyrába z celých hrozien, obsahuje dôležité antioxidačné flavonoidy, ako kvercetín a taníny, ktoré sú pre organizmus užitočné. Červené víno podporuje obsah HDL-cholesterolu (dobrého) v krvi a potláča hladinu LDL-cholesterolu (zlého).
Olej -- dajte prednosť rastlinnému oleju pred živočíšnymi tukmi
Napríklad olivový je jedným z najžiadanejších rastlinný olejov. Hlavnou mastnou kyselinou olivového oleja je kyselina olejová, ktorá patrí k nenasýteným, omega-9 mastným kyselinám. Znáša vysoké teploty, preto je olivový olej vhodný nielen do zeleninových šalátov, ale aj na varenie. Je účinný pri znižovaní cholesterolu v krvi.
Papriky -- dajte prednosť červeným pred zelenými
Červené papriky obsahujú 9x viac betakaroténu a 2x viac vitamínu C než zelené. Beta karotén, prekurzor vitamínu A, má veľmi priaznivé účinky pre organizmus. Ako antioxidant je silnejší než vitamín A, dobre chráni pred niektorými druhmi rakoviny, najmä pľúc. Pôsobí aj jako očný filter, potláča vznik sivého zákalu, posilňuje imunitný systém a podporuje tvorbu tzv T-buniek, podporujúcich činnosť týmusu.
Voda -- dajte prednosť vode bez bubliniek
Akákoľvek voda nášmu telu prospieva, pretože organizmus prečisťuje. Voda bez bubliniek je lepšia, pretože má nižší obsah sodíka. U niektorých ľudí väčší obsah sodíka spôsobuje zadržiavanie vody v tele a zvýšenie krvného tlaku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:11