StoryEditor

Kto dostane kúpele zadarmo

12.08.2021, 09:16
Zdravotné poisťovne pristupujú v terajšej situácii k pacientom, ktorí prežili ťažký priebeh covidového ochorenia, ústretovo. Len títo však majú nárok na plne hradenú liečbu. Mnohé domy nastavili svoje pobytové programy tak, aby sa venovali aj ostatným.

Odpovedá Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne

1. Nárok na liečbu

Kto môže získať kúpeľný pobyt na Slovensku, ako má postupovať, v akom čase by to bolo vhodné aj vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu?

Nárok na kúpeľnú liečbu majú dospelí a detskí pacienti po splnení podmienok sústavnej liečby, po absolvovaní operačného zákroku, pri liečbe chronických ochorení v zmysle prílohy číslo 6 k zákonu č. 577/2004 Z. z. Návrh na kúpeľnú liečbu vypisuje indikujúci lekár, poistenec ho podpíše, zašle do VšZP na prehodnotenie s následným rozhodnutím pre poistenca. V súčasnom období zmluvný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý má pre poistencov zabezpečiť kúpeľnú liečbu, poskytuje kúpeľnú starostlivosť riadne, v súlade s epidemiologickými usmerneniami hlavného hygienika Slovenskej republiky.

2. Postcovidoví pacienti

Aká je situácia v prijímaní takzvaných postcovidových pacientov? Majú nárok aj na prípadné zľavy?

Pri postcovidových pacientoch o termíne nástupu na kúpeľnú liečbu, po schválení návrhu, rozhoduje prijímacia kancelária konkrétneho kúpeľného zariadenia. Poistenca zavolajú v rámci platnosti návrhu, najneskôr však v posledný možný termín nástupu.

3. Kapacitné možnosti

Čo v prípade, že kúpele pacienta z kapacitných dôvodov odmietnu?

Ak nie je kúpeľná liečba z kapacitných dôvodov možná, snažíme sa pristúpiť k zabezpečeniu náhradného kúpeľného zariadenia alebo na základe žiadosti pacienta aktuálne pristupujeme k predĺženiu platnosti návrhu postcovidových pacientov po zvážení individuálnych podmienok. Poistencovi sa kúpeľná liečba hradí z prostriedkov verejného zdravotného poistenia a zľavy nie sú súčasťou pri jej úhrade zo strany VšZP.

4. Úhrada nákladov

Ktoré služby sú hradené zo zdravotného poistenia v plnej výške a na ktoré si musí poistenec priplatiť?

Kúpeľná liečba hradená z prostriedkov verejného zdravotného poistenia pri indikačnej skupine A zahŕňa plnú úhradu procedúr, ubytovania a stravy. Kúpeľná liečba pri indikačnej skupine B je čiastočne hradená a zahŕňa úhradu procedúr, stravu a ubytovanie si platí poistenec sám na základe sadzobníka príslušného kúpeľného zariadenia....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-10 15:20:00 - Feat.: - Title: Vojenské lietadlo prepravuje palestínske deti cez Káhiru do Ríma na liečenie 02 - Modified: 2024-01-10 19:42:15 - Feat.: - Title: Novým šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne bude Michal Ďuriš, nahradí Ľubicu Hlinkovú 03 - Modified: 2023-12-08 12:21:05 - Feat.: - Title: "Grüß Gott, hier ist mein Rezept". Slováci hľadajú svoje lieky aj za hranicami 04 - Modified: 2023-12-11 08:42:54 - Feat.: - Title: Názor: Zdravotníctvo má za sebou turbulentný rok, treba však vidieť aj úspechy a nové plány 05 - Modified: 2023-11-23 15:54:25 - Feat.: - Title: VšZP by mala uzavrieť rok 2023 so stratou menšou ako 16 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 03:11