StoryEditor

Internetová pyramída sľubovala 200 % týždenne

12.08.2002, 00:00
Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC - Securities & Exchange Commission) si všimla firmu Gold-Ventures Club, ktorá lákala dôverčivých amerických investorov a sľubovala im garantovaný výnos 200 % za týždeň. Predstavitelia SEC si myslia, že túto firmu vytvoril obyvateľ ruského mesta Irkutsk Alexander Chamidulin.

Pred niekoľkými dňami podľa Wall Street Journal SEC požiadala o pomoc ruskú Federálnu komisiu pre trh s cennými papiermi (FKCB) pri skúmaní činnosti Chamidulina. Podľa údajov, ktoré poskytla SEC federálnemu súdu štátu Georgia, firma Gold-Ventures Club masovo posielala reklamné elektronické listy, ktoré hovorili o tom, že peniaze vložené do projektu sa budú bez rizika zväčšovať dvojnásobne každý týždeň.
Podľa mnohých príznakov predstavitelia SEC indentifikovali stránku Gold-Ventures Club ako klasickú internetovú pyramídu. Preto súd zmrazil účty firmy a požiadal o účtovné doklady a ukončiť akékoľvek machinácie.
Hoci internetová stránka Gold-Ventures Club bola umiestnená na servere americkej spoločnosti EarthLink a obsahovala materiály len v anglickom jazyku, predstavitelia SEC si myslia, že projekt zorganizoval občan Ruska Alexander Chamidulin, ktorý býva v Irkutsku. Tieto informácie sú uvedené vo formulári pre registráciu internetovej stránky. Z jej obsahu je zrejmé, že projekt pritiahol asi 900 investorov. Pracovníkom SEC sa podarilo identifikovať len niekoľko z nich. Zatiaľ nezverejňujú výšku škody, ktorú firma spôsobila americkým investorom.
Právnik, ktorý zastupuje záujmy SEC, sa spojil s Chamidulinom prostredníctvom elektronickej pošty a požiadal ho o niektoré údaje. Po ňom sa majitelia internetovej stránky obrátili menom právnika na investorov. Menom SEC Chamidulin sľúbil skončiť vyšetrovanie Golden-Ventures Club ako výmenu za vyplatenie určitej sumy.
"Pokus vystupovať v úlohe štátneho úradníka s cieľom oklamať dôverčivých investorov poukazuje na to, ako ďaleko môžu zájsť organizátori podobných internetových stránok," povedal Aiven Harris, šéf oddelenia SEC c Miami.
Pre predstaviteľov SEC jediným spôsobom, ako sa spojiť so spomínaným človekom, bola jeho internetová stránka. V istom momente sa prvotná štruktúra stránky zmenila, prístup k nej je len na základe hesla. Aby sa SEC mohla spojiť s Chamidulinom, musela požiadať pomoc ruské orgány dozoru nad finančným trhom. Ruské orgány o prípade neinformujú.
Zatiaľ nie je známe, prečo je SEC presvedčená, že majiteľom podvodníckej internetovej stránky je občan Ruska Alexander Chamidulin. SEC sa nepodarilo zistiť, kto je majiteľom bankových účtov Golden-Ventures Club, pretože platba za registráciu internetovej stránky sa udiala peňažným prevodom poštou. Na registračnej karte providera možno uviesť akékoľvek informácie. Ak sú údaje providera správne, nájsť ruského občana nebude jednoduché. Na Sibíri je jeho priezvisko veľmi rozšírené. V sieti je najznámejšie meno štrnásťročného žiaka Alexandra Chamidulina, ktorý vyhral medzinárodnú olympiádu v angličtine.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:44