StoryEditor

Ako sa zvýšia (alebo nezvýšia) dôchodky

01.03.2004, 23:00
Dnes, 2. marca, je prvý výplatný termín, v ktorom dôchodcovia dostanú o 4 percentá vyššie dôchodky spolu s doplatkami za február. Všetky dôchodky sa pritom zvyšujú od 1. februára, a nie až odo dňa výplaty.

Dnes, 2. marca, je prvý výplatný termín, v ktorom dôchodcovia dostanú o štyri percentá vyššie dôchodky spolu s doplatkami za február. V rámci valorizácie sa zvyšujú starobné, predčasné starobné dôchodky (priznané už po 1. januári 2004), invalidné dôchodky (vrátane doterajšieho čiastočného invalidného dôchodku a dôchodku za výsluhu rokov), vdovské a vdovecké i sirotské dôchodky priznané pred 1. februárom 2004. Ak bol dôchodok priznaný pred 1. februárom 2004, dňom zvýšenia je 1. február 2004. Pri súbehu nárokov na dva alebo viac dôchodkov sa každý zvýši o štyri percentá.
"Všetky dôchodky sa pritom zvyšujú od 1. februára, a nie až odo dňa výplaty," zdôraznila hovorkyňa Sociálnej poisťovne Adela Štrpková. Zároveň upozornila, že sa nezvyšujú dôchodky priznané pred 1. januárom 2004, ktoré sú vyplácané podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003, a nie sú dôchodkovými dávkami podľa zákona o sociálnom poistení, teda dôchodok manželky, sociálny dôchodok a zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť. Dôchodky priznané od 1. februára do 31. decembra 2004 sa zvýšia odo dňa priznania.
.............
Zvýšenie k dôchodkom priznaným podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003 patrí aj nad najvyššiu výmeru dôchodku stanovenú sumou 9 219 Sk.
.................
Rozhodnutia o zvýšení dôchodku sa tentoraz nebudú posielať dodatočne, s niekoľkotýždňovým oneskorením za dôchodkami, ako v minulosti. Dôchodcovia by ich mali dostať zároveň so zvýšením dôchodku.
..................
Na zvýšenie dôchodkov Sociálna poisťovňa vynaloží 3,29 miliardy korún, na poštovné, doručené, poukazočné, nadčasy pri obálkovacej linke, ktorá beží od rána do večera, v sobotu i v nedeľu a "obálkuje" rozhodnutia, vynaloží Sociálna poisťovňa zo správneho fondu ďalších 38,86 milióna Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:10