Dreamstime
StoryEditor

Cestujete na dovolenku s deťmi? Na tieto veci si určite dajte pozor

20.07.2016, 18:00
Autor:
(msa)(msa)
Cestovať s deťmi na dovolenku autom je určite pohodlnejšie riešenie, ako autobusom. Treba však rátať s tým, že cesta bude trvať dlhšie, ako keď spolu cestujú len dospelí. Platí priama úmera: čím väčšie deti, tým väčšiu vzdialenosť si môžete dovoliť prekonávať.

Plánovanie je základ

Na cestu s dieťaťom sa začnite pripravovať niekoľko dní vopred. Najväčšiu pozornosť venujte baleniu vecí potrebných pre dieťa. Od oblečenia, cez ochranné prostriedky, lieky, hračky, dostatok pitia vhodného pre dieťa a ľahkého jedla. Mali by ste si dopredu naplánovať presnú trasu, ktorou sa vydáte, vymyslieť vhodné miesta na dlhšie prestávky, kde sa deti vybehajú. Potom budú v aute sedieť spokojnejšie. Rátajte s tým, že akákoľvek trasa s dieťaťom vám bude trvať dlhšie. Svoje dieťa si však najlepšie poznajú rodičia, preto prispôsobte cestovanie vášmu dieťaťu.

V noci alebo cez deň?

O tom, či cestovať s dieťaťom cez deň alebo v noci, by sa dali viesť dlhé diskusie. Ak ste si istí, že dieťa v noci zaspí aj v aute a že nočnú jazdu bez problémov zvládnete, tak nie je dôvod, prečo sa pre ňu nerozhodnúť. Vyhnete sa zápcham a horúčavám a spiace dieťa, samozrejme, zvládne cestu najlepšie. Je mnoho detí, pre ktoré je cesta autom zážitkom, ktorý ich rozruší a na spánok nemajú ani pomyslenie. V takom prípade je lepšie cestovať cez deň, keď majú možnosť sledovať krajinu a zabávať sa. Zároveň nenarušíte dieťaťu biorytmus, čo je asi najväčšia devíza.

Spánok dieťaťa je svätý grál

Niektoré zdroje a odborníci odporúčajú robiť prestávky pri cestovaní s dieťaťom každé dve hodiny. Iné vždy, keď vidíte vhodné stanovisko. Skúsenosť nás však učí, že nemá zmysel kaziť niečo, čo práve funguje. Kým dieťa spí, tak nerobte prestávky. Znamená to, že musíte byť dostatočne zásobení tekutinami, jedlom a dostatočne odpočinutí. Každá hodina, ktorú dieťa v aute prespí, je vašou výhrou. Samozrejme, neplatí to v prípade, keď vodič cíti únavu, prípadne potrebujete riešiť vlastné biologické potreby. Pohodlie vodiča je nadovšetko, lebo len od neho závisí bezpečnosť cestovania.

Základom zábavy je to obľúbené a nové

Každé dieťa má svoje obľúbené hry, pesničky, riekanky. Môže sa stať, že aj inokedy poctivo spiace dieťa sa bude tentoraz dožadovať nemalej dávky zábavy. Zoberte so sebou jeho obľúbené hračky, ale nezabudnite ani na úplne nové podnety. Majte v zásobe niekoľko nových hier a hračiek, ktoré dieťa ešte nepozná. Pozor si dávajte aj na dávkovanie. Zo začiatku sa dieťa zabaví aj sledovaním okolitej scenérie, takže novú hračku si nechajte až na moment, keď sa začne naozaj nudiť.

V aute sú povolené úplatky

 Uplácať dieťa sladkosťami alebo akýmikoľvek obľúbenými dobrotami nie je správne. Ale na dlhej ceste autom je fajn urobiť výnimku. Pripravte si jeho obľúbené sladkosti, nakrájané kúsky ovocia. Mnoho detí sa v aute mení na malých žrútov, ktorí sa upokoja len vtedy, keď dostanú svoju obľúbenú sladkosť. Musíte však pamätať na to, že nič sa nemá preháňať. Nie sú vhodné jedlá, ktoré sú ťažké na žalúdok. Legendárne vyprážané rezne deťom radšej nedávajte.

Ukážte, že ste dobrý šofér

 Deti sú ešte náchylnejšie na prejavy kinetózy ako dospelí. A aj keď Kinedryl dokáže veľa, najviac zmôžete vy. Pamätajte na to, že deti veľmi zle znášajú neustále zrýchľovanie a prudké brzdenie. Prispôsobte svoje šoférovanie dieťaťu a uprednostnite radšej nižšiu rýchlosť. V prípade, že sa následky kinetózy predsa len dostavia, majte pripravené vhodné igelitové vrecúška a neváhajte spraviť aj nečakanú a nenaplánovanú zastávku. Nič tak nepomôže rozbúrenému žalúdku dieťaťa ako čerstvý vzduch.

Ani na sekundu nezabúdajte na bezpečnosť

 Dieťa je tvor neposedný, ale nikdy ho ani na minútu nepustite z detskej sedačky, ak auto nestojí na odpočívadle. Aj keď sa vám malý „pomstí" svojím mrnčaním alebo iným prejavom nespokojnosti,  za jeho bezpečnosť to stojí. Rovnako pred cestou skontrolujte, či má správne zapnuté bezpečnostné pásy. Štatistiky hovoria, že práve ich nesprávne zapnutie je jeden z najčastejších dôvodov zranenia dieťaťa v aute. Ak cestujete viac ako 800 kilometrov, neľutujte peniaze a cestu si rozdeľte na dve časti a niekde prespite. Ak si nájdete zaujímavé miesto, budete mať o spomienku viac a do svojho letoviska prídete oddýchnutí.

Na ďalekú cestu potrebujete dvoch vodičov

Jazda v noci je pre „netrénovaného“ vodiča oveľa náročnejšia. Odborníci varujú najmä pred kritickými hodinami ráno okolo 3. hodiny. Nespoliehajte sa iba na kávu a energizujúce nápoje. Ideálne je, ak vedľa šoféra sedí spolujazdec, ktorý sleduje cestu s ním a upozorní ho na veci, ktoré by nemusel zaregistrovať. Krátke prestávky by si mal vodič dopriať každé dve hodiny a po štyroch hodinách by ho mal vystriedať za volantom druhý šofér. Ak nemáte takúto možnosť a ďalšieho vodiča v zálohe, doprajte tomu svojmu krátky spánok medzi treťou a piatou hodinou ráno na bezpečnom parkovisku. Spomeňte si na slovenské príslovie „pomaly ďalej zájdeš“... veď more vám neutečie.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 04 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 05 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:08