StoryEditor

Ktorí živnostníci si požičiavajú najčastejšie? Z odvetvia obchodu

22.07.2016, 00:05
Ak si pri dočasnom výpadku peňazí idete požičať, zaujímajte sa o referencie na firmu, ktorá vás ide založiť.

Štandardnou situáciou pre živnostníkov sú výpadky v príjmoch. Spôsob, ako tieto peripetie preklenúť, býva čerpanie krátkodobých pôžičiek.
„Najčastejšie sa na nás so žiadosťou o poskytnutie pôžičky obracajú podnikatelia z odvetvia maloobchodu a veľkoobchodu. Je ich až 29 percent. Nasledujú stavbári, ktorých je 17 percent, podnikatelia z oblasti zdravotníctva14 percent a z priemyselnej výroby – 10 percent,“ vyratúva Richard Lörincz, marketingový riaditeľ spoločnosti Profi Credit Slovakia.
V priemere sa podľa neho čerpajú pôžičky vo výške zhruba 3 400 eur so splatnosťou do jedného roka. „Máme však aj klientov, ktorí získali úver so splatnosťou až do 60 mesiacov,“ hovorí Lörincz. Priemerný vek klienta – živnostníka je približne 41 rokov.

Individuálny prístup

Prax ukazuje, že problémom pre živnostníkov a pre malých podnikateľov nie je ani tak splácanie úverov, ako ich samotné získanie. Preferujú preto prístup spočívajúci na minimálnej dokladovosti a atraktívnosti podmienok získania pôžičky.
„Ako správna sa ukazuje cesta individuálneho prístupu ku každému klientovi. Citlivo vnímame nuansy vyplývajúce zo súčasného podnikateľského prostredia na Slovensku. Preto bonitu klienta posudzujeme aj podľa dosiahnutého obratu, nie zisku, čo býva najčastejší kameň úrazu,“ tvrdí riaditeľ.
Atraktivitu produktov zvyšuje aj možnosť znížiť úroky až o niekoľko percent v prípade pravidelného splácania, či umožnenie čerpania úveru za výhodnejších podmienok. „To však len v prípade stabilných klientov,“ spresňuje Lörincz.

Čas na preverenie firmy

Pre finančné spoločnosti je veľkým prínosom od minulého roka možnosť nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Umožňuje to zefektívniť rozhodovanie o poskytovaní úverov konkrétnym osobám a minimalizuje nadväzné riziká.
Na druhej strane podnikatelia, ale i bežné fyzické osoby, ktoré sa rozhodnú preklenúť dočasný nedostatok financií pôžičkou, by si mali v prvom rade dostatočne preveriť referencie spoločnosti, na ktorú sa chcú obrátiť. Taktiež sa treba vopred informovať o tom, aké doklady od nich finančná spoločnosť vyžaduje a treba si nechať čas na preverenie jednotlivých právnych náležitostí.

01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:07