StoryEditor

20 odpovedí o odvodoch živnostníkov

Ak chcete ušetriť na odvodoch, nezabudnite si aj tento rok rozumne optimalizovať príjmy. Ako čo najvýhodnejšie platiť zdravotné a sociálne poistenie? Tu je pár rád od expertov HN Poradne, ako na to.

Odpovedá Peter Furmaník, konateľ spoločnosti Libertax Consulting
1. Výsledok ročných zúčtovaní
Aké aktuality sú ohľadne zdravotných odvodov SZČO na tento rok?
SZČO dostávajú v prebiehajúcom období leto – jeseň 2016 do schránok výsledky ročných zúčtovaní zdravotného poistenia. V ňom im poisťovňa oznamuje prípadný nedoplatok alebo preplatok za ukončený rok 2015. Podľa výsledkov z daňového priznania sa prepočíta vymeriavací základ pre odvody, vypočíta sa definitívne poistné za rok 2015 a porovná sa so zaplatenými preddavkami. Ďalej list informuje o mesačných preddavkoch, ktoré budú SZČO platiť od januára 2017. Budú ich totiž platiť v novej výške – a to v sume, ktorá im vyšla v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia na základe ich daňového priznania k dani z príjmov za rok 2015. V závislosti od výšky základu dane sa niektorým SZČO mesačné preddavky zvýšia, niektorým znížia.

2. Zníženie odvodov
Akým spôsobom sa zdravotné odvody SZČO dajú znížiť?
Zdravotné odvody sa dajú znížiť napríklad znížením základu dane, teda uplatnením vyššej sumy daňových nákladov, samozrejme, po splnení podmienok pre uznateľnosť nákladov podľa zákona o dani z príjmov. SZČO, ktorá nie je popri podnikaní zamestnancom alebo poistencom štátu, však nemôže „podliezť“ minimálne poistné, na rok 2016 ide o sumu 720,72 eura. SZČO, ktoré podnikanie kombinovali so zamestnaním, alebo ide napríklad o študentov, mamičky na materskej alebo dôchodcov (poistenci štátu), môžu mať minimálne odvody určené aj nižšie.

3. Strata príjmu
Čo ak živnostník stratí príjmy? Musí platiť poistné?
Ak je živnostník oficiálne práceneschopný, mesačné preddavky za tento čas neplatí, stále však musí doplatiť celoročné odvody za ukončený rok podnikania. No ak stratí príjmy alebo zákazky a podnikanie má stále oficiálne aktívne (živnosť nezrušil alebo neprerušil), mesačné preddavky musí platiť za každý jeden deň podnikania. Môže však živnosť prerušiť, respektíve úplne zrušiť. Od toho dňa mesačné odvody ako SZČO neplatí, musí však byť následne zdravotne poistený napríklad ako samoplatiteľ/zamestnanec/poistenec štátu a rovnako musí zaplatiť prípadné nedoplatky za dni podnikania podľa reálneho základu dane (za každý rok v lete/na jeseň nasledujúceho roka).

4. Odvody z minima
V k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 05 - Modified: 2024-03-15 12:46:35 - Feat.: - Title: Živnostníci nepotrebujú od štátu dotácie, skôr odborné poradenstvo, vraví viceprezident zväzu Palenčár
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:30