StoryEditor

Čo sa po novom roku mení pre podnikateľov

Paušálne vs. reálne výdavky. Čo sa komu oplatí

ČO SÚ PAUŠÁLNE VÝDAVKY
Paušálne výdavky predstavujú nástroj na zníženie administratívneho zaťaženia fyzických osôb, napríklad živnostníkov. Ide teda o oslobodenie od „zbierania bločkov“ a od vedenia účtovníctva u daňovníka, ktorý sa rozhodol pre toto zjednodušenie. Preto by paušálne výdavky mali predstavovať priemernú výšku výdavkov živnostníkov, ktoré reálne vynakladajú na svoje podnikanie.

Výhody či nevýhody paušálnych výdavkov ostávajú aj po zmene percent a stropu v porovnaní s reálnymi výdavkami rovnaké. Zvýšenie hranice však môže spôsobiť, že tí, ktorí si doteraz uplatňovali preukázateľné výdavky, spôsob prehodnotia a budú uvažovať o „paušále“.

KOMU SA OPLATIA PAUŠÁLNE VÝDAVKY
– podnikateľom, ktorí nemajú žiadne alebo takmer žiadne náklady, predovšetkým tým, ktorí poskytujú služby
– ide napríklad o prekladateľov, účtovníkov, advokátov a iné „kancelárske“ profesie
– podnikateľom, ktorých reálne výdavky nedosiahnu hranicu paušálnych výdavkov, ktoré by si mohli uplatniť
– podnikateľom, ktorí preferujú nižšiu administratívnu náročnosť, aj keď čiastočnú evidenciu sú povinní viesť aj oni

KOMU SA OPLATIA REÁLNE VÝDAVKY
– podnikateľom, ktorí majú vysoké výdavky, teda také, ktoré prevyšujú výšku uplatniteľných paušálnych výdavkov
– ide častejšie o remeselné profesie
– tým, ktorí k práci potrebujú drahší materiál alebo techniku

POHĽAD BIZNISU
Milan Seliak, consultant Bisnode Slovensko:

Ďalší nový rok a ďalšie nové zmeny v daniach. Na to sme si už zvykli. No tentoraz sa tieto zmeny zdajú byť „pekelné“ v prospech podnikateľov. Plánom tejto vlády je zvýšiť motiváciu firiem platiť dane. Je to plán výborný, ktorému úprimne fandím. Avšak rov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:15