archív Stratégií
StoryEditor

Mama-hotel až do tridsiatky. Ako chcú bývať Slováci?

14.10.2016, 00:14
Autor:
soksok
Slováci neobľubujú prenájmy a najradšej bývajú vo vlastnom. Od rodičov sa však sťahujú neskôr ako väčšina Európanov.

Slováci preferujú bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti. Aj keď vlani mierne stúpol počet ľudí bývajúcich v prenájme a túto formu bývania preferovalo 11 percent  Slovákov (oproti 10 percentám v roku 2014), stále je to zhruba trikrát menej ako je európsky priemer.

Napríklad v susednej Českej republike býva v prenajatej nehnuteľnosti vyše pätina obyvateľov (22 percent). V Rakúsku je tento podiel dokonca štvornásobne vyšší ako u nás a v prenájme bývajú štyria z desiatich obyvateľov (44 percent). Vyplýva to z aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat.

Vo vlastnom
Oproti tomu, bývanie vo vlastnom preferuje až deväť z desiatich Slovákov (89 percent) a oproti roku 2014 tento podiel nepatrne klesol (z 90percent). Európsky priemer je o niečo nižší, na úrovni 70 percent. 

Dôvodom, prečo Slováci preferujú vlastníctvo nehnuteľnosti môže byť postoj k investovaniu a spôsobu uchovávania bohatstva, ako aj historické príčiny. Môžeme však očakávať, že aj tieto čísla sa budú pravdepodobne časom meniť a budeme kopírovať západoeurópske trendy. Otázkou je, akým rýchlym tempom to bude,“ vysvetľuje hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Ako si financujeme bývanie?
Viac ako tri štvrtiny Slovákov (78  percent) bývajú vo vlastnom bez toho, aby v súčasnosti splácali nejaký bankový úver. Je to podstatne viac, ako je európsky priemer. Vlastné bývanie bez tohto typu finančného záväzku si môže dovoliť menej ako polovica Európanov* (43 percent).

Na opačnej strane rebríčka ako Slovensko sa nachádza Švédsko a Holandsko, kde býva bez úveru na bývanie len niečo viac ako 7 percent majiteľov nehnuteľností.

Nie je zriedkavosťou, že aj v iných krajinách východnej Európy je vlastníctvo domu či bytu jedným z hlavných spôsobom investovania a uchovávania hodnôt. Aj toto sa však bude zrejme v budúcnosti meniť. Dnes si ľudia bežne berú úver na riešenie bytovej otázky a zároveň sa aj častejšie sa sťahujú. Na rozvoj tiež v budúcnosti čakajú rôzne formy nájomného bývania,“ očakáva Marek Gábriš.

Sťahovanie po tridsiatke
Priemerný vek, kedy sa mladí sťahujú od svojich rodičov, sa vlani pohyboval tesne pod hranicou 31. roku života (30,9 roka). V porovnaní s minulosťou tak opúšťajú rodičovskú domácnosť o niečo neskôr. Napríklad v roku 2005 sa sťahovali krátko pred tridsiatkou (29,9 roka).

Je to veľa alebo málo? V porovnaní s EÚ opúšťajú Slováci domácnosti neskôr. Európania sa sťahujú do svojich domácnosti v priemere tesne po dovŕšení 26. roku života. Dlhšie ako Slováci pri rodičoch zostávajú už iba obyvatelia na Malte a v Chorvátsku. Prvenstvo si držia Švédi, ktorí sa od rodičov sťahujú ešte pred dovŕšením 20. roku života.

Na otázku, prečo je to tak, nie je ľahké odpovedať. Ide najmä o doterajšie zvyklosti. Niekedy sa uvádza, že mladí ľudia preferujú komfort a MAMA-hotel. Posúva sa aj hranica vstupu do manželstva, či narodenie prvého dieťaťa,“ dodáva Marek Gábriš.

Zdroj: Tlačová správa ČSOB

01 - Modified: 2024-03-22 13:31:25 - Feat.: - Title: SaS kritizuje pomoc vlády s drahými hypotékami: Riešenie je zlé a ľuďom nepomáha 02 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci 03 - Modified: 2024-02-16 17:07:10 - Feat.: - Title: Ľudia stoja pred realitnou dilemou: Lacnejšia hypotéka či nižšia ceny bytu. HN prinášajú prepočet 04 - Modified: 2024-02-01 22:43:20 - Feat.: - Title: Žiadostí o pomoc pri hypotéke je menej než sme čakali, tvrdí Tomáš. Druhý pilier rušiť neplánuje 05 - Modified: 2023-12-08 11:20:51 - Feat.: - Title: Bonifikácia hypoték: Ak vám tento rok stúpla splátka, štát vám dá najviac 1800 eur, schválili poslanci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:56