StoryEditor

Spísať závet je najlepšie u notára

Majetkové pomery bývajú po smrti rodinných príslušníkov predmetom mnohých sporov. Ak viete, že vaše deti spolu dobre nevychádzajú alebo sa niektoré z nich nesprávajú podľa vašich predstáv, môžete už počas života určiť, kto dostane aký podiel majetku.

Odpovedá Katarína Valová, Prezídium Notárskej komory


1. Tri druhy
Akým spôsobom sa dá spísať testament?
Najvhodnejšou formou je závet spísaný formou notárskej zápisnice. V dedičských konaniach sa
často stáva, že predložený závet, ktorý nie je spísaný vo forme notárskej zápisnice, je neplatný
z rôznych dôvodov, najčastejšie chýba dátum závetu, obsah je nečitateľný, vlastnoručný závet nepísala osoba závetcu, ale iná osoba a závetca ho len podpísal, a podobne. Cena za spísanie závetu vo forme notárskej zápisnice závisí od rozsiahlosti a zložitosti závetu, približne môže klient počítať s cenou okolo 50 až 80 eur.


2. Zmena situácie
Čo ak sa po čase situácia v rodine zmení a ten, kto si takto dal zriadiť závet, bude mať časom inú predstavu o tom, ako naložiť s majetkom?
Závet môže závetca kedykoľvek zrušiť alebo zmeniť. Ak je spísaný vo forme notárskej zápisnice, je to najbezpečnejšia forma jeho zriadenia, a to z viacerých dôvodov. Ručí za to, že závet bude mať všetky zákonom vyžadované formálne aj obsahové náležitosti a za právnu kvalitu ním vyhotovených listín. Taktiež, že bude korešpondovať s právnym poriadkom. Konštatuje, že osoba je spôsobilá na právne úkony, garantuje to, že sa presvedčil, že je miestne a časovo orientovaná, úkon pochopila a schválila ho a následne osobne podpísala. Závet ostane nemenný a k jeho obsahu sa nedostanú nepovolané osoby ani sa nestratí, pretože je registrovaný v Notárskom centrálnom registri závetov.

Odpovedá Barbora Sláviková, právnička advokátskej kancelárie Puchalla, Slávik & partners

3. Posledná vôľa
Prečo sa obyčajne ľudia rozhodnú pre spísanie testamentu?
Závet je jednostranný právny úkon poručiteľa pre prípad smrti. Podstatné náležitosti, ktoré musí obsahovať, sú definované v Občianskom zákonníku. Dôvodom spísania závetu býva vôľa poručiteľa, aby sa dedilo inak ako podľa zákona. Často ide o prípady, keď závetca nemá priamych potomkov, teda dedičov prvej dedičskej skupiny, alebo nemá žiadnych zákonných dedičov. Rozhodnutím pre spísanie závetu m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 03 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 04 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 05 - Modified: 2023-11-17 14:30:00 - Feat.: - Title: Dedenie má rôzne podoby. Ako sa delí závet a v akých prípadoch je neplatný?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:44