Vladimír MečiarPeter Mayer
StoryEditor

Toto sú štyri spôsoby ako zrušiť Mečiarove amnestie

30.01.2017, 23:00

V parlamente sa návrh ústavneho zákona, ktorým by sa mečiarove amnestie zrušili, objavil už celkovo osemkrát.

Hlasovať o ňom bude teraz Národná rada na práve prebiehajúcej schôdzi. Právnici, ale aj neprávnici sa však absolútne nezhodujú. Ústavné právo podľa viacerých z nich jednoznačnú odpoveď zatiaľ nesposkytlo. Pozrite si prehľad názorov a možností, ako v kauze ďalej pokračovať.

Kritický ústavný zákon
Prvý zo série názorov na zrušiteľnosť či nezrušiteľnosť mečiarových amnestií poskytol na svojom portáli pravnelisty.sk ešte v decembri sudca Krajského súdu Peter Šamko. Podľa neho nemá predložený návrh ústavného zákona, ktorý ruší amnestie, ani atribúty ústavného zákona. Ide len o pokus parlamentu o vydanie ad hoc individuálneho aktu.

Šamko píše, že takéto experimenty sú z hľadiska právnej teórie neprijateľné. Tá hovorí, že právne predpisy majú smerovať voči neobmedzenému okruhu adresátov, čo podľa sudcu návrh ústavného zákona nespĺňa. Preto by na pôde Národnej rady k rušeniu amnestii podľa neho dôjsť jednoznačne nemalo.

„Pokiaľ by platilo, že parlament môže naozaj všetko, potom by stačilo na akýkoľvek jeho výstup uviesť, že ide taktiež o ústavný zákon a bez problémov by sa ním dal v budúcnosti zrušiť aj samotný navrhovaný ústavný zákon o zrušení rozhodnutia o amnestii, alebo napríklad aj rozhodnutie prezidenta o vymenovaní osoby za sudcu, člena vlády a podobne,“ vysvetľuje sudca.

S tým nesúhlasí advokát Peter Kubina. V tejto situácii navrhuje výnimočné riešenie. To dovoľuje samotná formulácia mečiarových amnestií. Podľa Kubinu sa amnestia nemôže týkať neurčitého okruhu osôb identifikovaných len odkazom na určitý skutok alebo sériu skutkov. „,U sporných Mečiarových amnestií je z právneho hľadiska práve toto jadrom ich problému. Ústavný zákon zrušujúci tieto amnestie by bol adresovaný pomerne neurčitému okruhu osôb, čo by podľa môjho názoru na splnenie podmienky generality ústavného zákona postačovalo,“ tvrdí pre HN Kubina.

Kto ich preskúma
Šamko ďalej navrhuje, že by amnestie mohol teoreticky preskúmať Ústavný súd. Ten by ich však musel považovať za zákon. Sudca odkazuje v tejto súvislosti na názory českých ústavných sudcov Ivany Janů a Pavla Rychetského, ktorí sa v prípade návrhu na zrušenie časti amnestie Václava Klausa vyjadrili, že amnestie sú právnym predpisom. Tu sa však názory právnej obce rozchádzajú.

Ak by amnestia aj bola právnym predpisom, ešte to neznamená, že ju môže preskúmať slovenský Ústavný súd. Kým Ústavný súd Českej republiky má právomoc preskúmavať ústavnosť akýchkoľvek právnych predpisov a v prípade zistenia ich protiústavnosti tieto právne predpisy zrušiť, náš Ústavný súd takúto právomoc podľa advokáta Petra Kubinu nemá. „Môže preskúmavať ústavnosť iba presne vymedzeného okruhu právnych predpisov, ktorými sú zákony, nariadenia vlády, všeobecne záväzné právne predpisy ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, miestnej štátnej správy a územnej samosprávy,“ vysvetľuje advokát. V Košiciach by teda museli zisťovať, či má amnestia napríklad povahu nariadenia vlády alebo rozhodnutia orgánu štátnej správy.

Žiadosť o výklad
Ďalšou možnosťou, ktorá bola prezentovaná aj zo strany politikov, je položenie otázky priamo na Ústavný súd – o tom, či je možné amnestiu zrušiť ústavným zákonom. Aj tu však ústavní právnici len ťažko hľadajú zhodu. Zhodujú sa však, že Ústavný súd o teoretických otázkach rozhodovať nemôže. Preto by sa problém musel naozaj stať alebo vytvoriť. „Ústavný súd nemá právomoc vykonávať preventívnu kontrolu ústavnosti, to znamená, že by sa ešte pred schválením a nadobudnutím platnosti právneho predpisu vyjadril k jeho ústavnému súladu,“ tvrdí Kubina. Podľa neho nie sú ani splnené podmienky na to, aby mu bol podaný návrh na výklad ústavy. Takéto konanie totiž predpokladá existenciu právneho sporu medzi ústavnými orgánmi o uplatnenie určitej ich právomoci, pričom v tomto prípade takýto kvalifikovaný spor neexistuje.

Veľká nespravodlivosť
Niektorí právnici sa opierajú taktiež o známu Radbruchovu formulu. Tá hovorí, že ak rozpor medzi zákonom a spravodlivosťou dosiahne neznesiteľnej miery, musí zákon ako „nenáležité právo“ spravodlivosti ustúpiť. „Ak by mali Mečiarove amnestie spadať pod extrémne nespravodlivé právo, ktoré navyše ani len neašpirovalo na spravodlivosť, nebolo by žiadne ich rušenie potrebné, jednoducho by toto priam neprávo súdy a ostatné orgány práva neaplikovali a veselo by sa vyšetrovalo a súdilo,“ tvrdí Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva SAV. Podľa nej nie je dokonca ani vôbec samozrejmé, že Mečiarove amnestie sú takou neznesiteľnou nespravodlivosťou, že sú až neprávom. „Určite sú veľmi nespravodlivé, bolo by však potrebné vyargumentovať, prečo až neznesiteľne či extrémne nespravodlivé,“ uvádza Berdisová.

Ani prezident, ani Argentína
Amnestie z právneho hľadiska nemôže zrušiť ani prezident. V postavení zastupujúceho prezidenta sa o to pokúšal bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Tomu v roku 1999 Ústavný súd odkázal, že prezident takúto právomoc nemá. V uznesení sa však súd otázke možnosti zrušenia amnestie ústavným zákonom vôbec nevenoval. Nebolo to ani predmetom jeho konania.

Predkladatelia sa teraz nemôžu spoliehať ani na argentínsky príklad z roku 2007. Ten je zjavne odlišný, keďže tu nešlo o rušenie amnestie ústavným zákonom. „Individuálne milosti udelené v roku 1989 neboli rušené parlamentom, ale boli anulované ako protiústavné argentínskymi súdmi,“ tvrdí advokát Martin Buzinger.

Pozn. k vyjadreniam advokáta Petra Kubinu
„Tento text vyjadruje osobné názory respondenta a nevyjadruje postoje a názory spoločnosti Dentons Europe LLP, v ktorej respondent pôsobí ako partner.“

Diskutované možnosti zrušenia Mečiarových amnestií

Ústavný zákon, ktorým by sa amnestie zrušili
Žiadosť o výklad ústavy Ústavnému súdu o tom, či je možné amnestie zrušiť ústavným zákonom
Návrh na preskúmanie súladu mečiarových amnestií s ústavou
Radbruchova formula

Čo sú amnestie
Udelenie hromadnej milosti či zmiernenie trestu alebo zastavenie trestného konania voči obvineným, obžalovaným a odsúdeným páchateľom trestnej činnosti. Na Slovensku vyhlasuje amnestiu prezident republiky.

Čo je milosť
Druh omilostenia, ktoré taktiež udeľuje ako amnestiu prezident. Rozdiel je v tom, že milosť je udeľovaná len jednotlivým osobám. Ide preto o individuálnu amnestiu. Milosť nemusí byť vyhlásená verejne, je doručená len osobe, ktorej sa týka.

Chronológia
3. marec 1998

vydanie rozhodnutia o amnestii. Vtedajší predseda vlády Vladimír Mečiar v zastúpení prezidenta v článku VI. nariadil, aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné stíhanie za trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Michala Kováča mladšieho

7. júl 1998

predchádzajúce rozhodnutie Vladimír Mečiar pozmenil. V článku II. nariadil, aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné konanie pre podozrenie z trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s oznámeným zavlečením Michala Kováča mladšieho

december 1998

po nástupe pravicovej vlády sa premiér Mikuláš Dzurinda v zastúpení prezidenta pokúsil amnestie zrušiť

jún 1999
Ústavný súd konštatoval, že prezident nemá právo akýmkoľvek spôsobom meniť rozhodnutie o amnestii, ktoré už bolo zverejnené v Zbierke zákonov

november 2000

prokurátor krajskej prokuratúry podal žalobu na súd

jún 2002
krajský súd v Bratislave potvrdil zastavenie trestného stíhania bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu

december 2002

Najvyšší súd zamietol sťažnosť Generálnej prokuratúry proti zastaveniu trestného stíhania. Podľa neho prípad podlieha amnestii zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara

Hlasovania v parlamente

2002

Za 56

Proti 26

Zdržalo sa 14

2005

Za 65

Proti 54

Zdržalo sa 13

2006

Za 78

Proti 52

Zdržalo sa 0

2008

Za 55

Proti 65

Zdržalo sa 13

2012

Za 78

Proti 2

Zdržalo sa 61

2015

Za 57

Proti 3

Zdržalo sa 77

2016 apríl

Za 55

Proti 4

Zdržalo sa 65

2016 december

Za 114

Proti 0

Zdržalo sa 27

Zdroj:
NR SR
 

01 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov 02 - Modified: 2024-02-16 16:06:30 - Feat.: - Title: Antivaxer Kotlár má už prvé výsledky 03 - Modified: 2024-02-13 10:27:03 - Feat.: - Title: Pád maďarskej prezidentky Novákovej. Tlačil na ňu biskup, pre ktorého by Kati údajne urobila čokoľvek 04 - Modified: 2024-01-30 18:12:01 - Feat.: - Title: Premiérov sľub sa nesplnil. Španielsky parlament neschválil amnestiu pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2023-12-19 10:36:32 - Feat.: - Title: Amnestia pre podvody. Trestný zákon treba stiahnuť, ohrozuje sa čerpanie eurofondov, tvrdí Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:24