StoryEditor

20 otázok o nových platbách lekárom

Čo má priniesť poplatková reforma. Aké sumy sa budú vyžadovať pri objednaní na zvolený čas. Na aké vyšetrenia je dnes bezplatný nárok. Na otázky o platbách a úhradách v zdravotníctve vám odpovedia vybraní experti.

1.
Nové platby

Od budúceho roka sa má zaviesť nový systém poplatkov v zdravotníctve. Aké konkrétne sumy budem platiť, ak sa budem chcieť dať ošetriť na pohotovosti?

Nový systém je zatiaľ v rovine návrhu ministerstva zdravotníctva. Do praxe sa má uviesť od roku 2018. Na ambulantnej pohotovosti by sa mali po novom platiť dve eurá a na urgentnom príjme, ak sa vaša návšteva ukáže ako neopodstatnená, zaplatíte po novom 10 eur. Vybraní pacienti však nebudú platiť nič. Budú to tí, ktorí budú ošetrení bezprostredne po úraze, alebo – ak ich následne hospitalizujú, prípadne ak si ich tam ponechajú na pozorovanie najmenej dve hodiny.

2.
Doplnkové hodiny

Nanovo sa v budúcnosti zavedú aj poplatky v ambulanciách. Aké budú?

Počas ordinačných hodín, keďže bude vaše ošetrenie hradené zo zdravotného poistenia, nebudete platiť nič. Po novom sa však zavedú tzv. doplnkové ordinačné hodiny, počas ktorých dôjde k priamej úhrade pacienta. Tu sa navrhujú platby v rozpätí od 15 do 30 eur. Samotná úhrada môže byť rozdielna v závislosti od výkonu a podľa cenníka, ktorý sa zverejní.

3.
Podmienky lekárom

Čo budú musieť splniť lekári, ktorí si budú chcieť zaviesť doplnkové ordinačné hodiny?

Tu budú podmienky dosť prísne. Bude potrebné splniť tieto body: musia ordinovať 30 až 35 hodín týždenne. Pacientov môžu prijať najskôr po 14.00 hodine. Ďalej – doplnkové hodiny môžu zaberať najviac štvrtinu z trvania ordinačných hodín a počas nich môže lekár prijať na vyšetrenie najviac tretinu z pacientov, ktorých ošetrí za týždeň. Poplatky nebude môcť lekár inkasovať v čase, keď poskytuje zdravotnú starostlivosť platenú poisťovňou. Pre pacientov znamenajú tieto hodiny možnosť navyše, je to však prísne dobrovoľné. Treba ešte zdôrazniť, že predpísané lieky či ďalšie vyšetrenia v doplnkových hodinách bude tiež hradiť poisťovňa.

4.
Kúpenie času

Ako sa bude realizovať objednávanie pacientov na termíny v priebehu doplnkových hodín?

Toto sa bude diať výhradne prostredníctvom národného informačného systému alebo cez systém, ktorý má s ním zhodu. Objednanie musí byť do 15 dní. Znamená to, že pacient si v týchto doplnkových hodinách vlastne kúpi „čas“ lekára, a s ním aj vyšetrenie uňho. Avšak nebude sa to týkať liekov alebo dodatočných výkonov – tie mu bude uhrádzať naďalej zdravotná poisťovňa. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:32