StoryEditor

HVB predala majetok a umiestnila akcie

15.10.2003, 00:00
HVB predala majetok a umiestnila akcie, strata banky za minulý rok predstavovala 858 miliónov eur.

Nemecká banka HVB, ktorá mala v minulom roku rekordné straty, predala svoje dcérske spoločnosti za miliardy amerických dolárov. Získané finančné prostriedky majú zlepšiť finančné postavenie HVB. To, že banka predala časť svojich aktív, znížilo jej postavenie medzi nemeckými finančnými inštitúciami. HVB podniká aj na Slovensku
HVB vyčlenila svoje oddelenie hypotekárneho financovania do samostatnej dcérskej spoločnosti Hypo Real Estate A. G. a umiestnila jej akcie formou verejného úpisu. Keď sa stalo známe, že HVB predala časť aktív a premiestnila hypotekárne financovanie do inej spoločnosti, jej akcie klesli o 13,2 %. Do Hypo Real Estate sa dostali aktíva v hodnote 57 mld. eur. V dôsledku toho trhová kapitalizácia HVB klesla na 7,5 mld. eur, čo je o 100 mil. eur menej ako Commerzbank A . G. Z hľadiska aktív však HVB zostáva na druhom mieste a pred ňou je len Deutsche Bank A. G.
Strata HVB predstavovala za minulý rok 858 mil. eur (1 mld. USD). Predstavenstvo banky sa chce v tomto roku dostať do zisku. Chce znížiť výdavky o 465 mil. eur. Má to byť v dôsledku prevodu hypotekárneho financovania do novej firmy Real Estate a prepustenia 1 000 zamestnancov. Banka chce zvýšiť kapitálovú primeranosť z 5,6 % na 7 %.
Bez ohľadu na to, že cena akcií klesla o 13 %, členovia predstavenstva HVB sa podľa zamestnancov banky "usmievali a radovali". Zníženie kapitalizácie banky malo menší význam v porovnaní s úspešným umiestnením akcií novej hypotekárnej spoločnosti. Oddelenie hypotekárneho financovania od banky bolo zložité z technického a právneho hľadiska. Táto operácia bola jedným z dôležitých krokov, ktoré banka urobila v rámci ozdravného programu, ktorý pod názvom Transformácia 2003 prijali vo februári tohto roku. Aby banka zväčšila kapitálovú primeranosť na 7 %, v tomto roku predá rizikové aktíva za 100 mld. eur. V júli tohto roku umiestnila na trhu 25 % akcií Bank Austria Creditanstalt. Banka sa tak postupne zbavila aktív v hodnote 76 mld. eur.
O umiestnení akcií v rámci IPO jeden z manažérov banky vyhlásil: "Bolo to najzložitejšie v procese transformácie. Keď sa skončilo, pocítili sme uspokojenie." Verejné umiestnenie akcií bolo zložité preto, lebo v Nemecku už rok nebolo žiadne IPO. Po umiestnení akcií Hypo Real Estate na burzu stúpla ich cena o 13 %.
HVB sa približuje k cieľu ozdravenia. Dôkazom toho je to, že banka predáva za 500 mil. švajčiarskych frankov švajčiarsku banku Bank von Ernst, ktorá poskytovala služby súkromným klientom. Kúpila ju spoločnosť Coutts, ktorú vlastní Royal Bank of Scotland, poskytujúca služby kráľovnej Alžbete a Davidovi Beckhamovi. HVB plánuje predať aj ďalšiu privátnu banku Bethmann a balík akcií pivovarníckej spoločnosti Brau und Brunnen. Ku koncu roka by mala hodnota predaných aktív dosiahnuť asi 90 mld. eur namiesto očakávaných 100 mld. eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:31