StoryEditor

Darilo sa konzervatívnym fondom

29.05.2002, 00:00

V minulom týždni sa darilo konzervatívnym fondom. Z fondov peňažného trhu sa zhodnotili všetky fondy denominované v slovenskej korune, z dlhopisovej skupiny klesol jeden fond. Akciová skupina fondov členov Asociácie správcovských spoločností získala päť zhodnotení, o dve zhodnotenia viac dosiahli zmiešané fondy. Zo strešných fondov sa darilo iba českým fondom.
Hlavné akciové indexy v minulom týždni klesli. Najvyšší pokles, o 4,7 %, zaznamenal technologický index Nasdaq. Klesol aj Dow Jones IA, keď zníženie o 2,5 % ho dostalo na hodnotu 10 104 bodov. Americké indexy boli ovplyvňované hlavne vyhláseniami o možných teroristických útokoch. Negatívny týždeň zažili aj európske indexy.
Z fondov peňažného trhu dosiahol najvyšší nárast hodnoty podielu fond J & T Asset Management (AM). Jeho nárast predstavoval 0,31 % za týždeň v SKK. Objem prostriedkov vo výške viac než 53 mil. Sk pribudol do peňažného fondu Sporo AM. Celkový prírastok investícii tejto skupiny predstavoval 45 mil. Sk.
Do dlhopisovej skupiny sa v minulom týždni investovalo najviac prostriedkov. Veľkou mierou sa pod tento stav podpísali fondy J & T AM, ktoré dosiahli predaje vo výške viac ako 50 mil. Sk. Fondy J & T AM tak spĺňajú zákonom stanovenú hranicu čistej hodnoty aktív vo fondoch. Jediný pokles hodnoty podielu zaznamenal fond Sporo AM, ktorý klesol o 0,02 %. Viac ako 2-percentné nárasty zaznamenali fondy Dolárový spoločnosti Tatra AM a Eurofond spoločnosti VÚB AM.
Predaje podielov za viac ako 50 mil. Sk nastali aj pri akciových fondoch J & T AM. Pri zvyšných akciových fondoch predstavovali necelých 13 mil. Sk. Zo slovenských fondov sa zhodnotili fond Japan akciový a Svetové akcie. Najviac klesol technologický fond Istro AM. Najvyšší nárast v USD dosiahol fond KBC Medical Technologies, z fondov denominovaných v euromene sa nezhodnotil ani jeden.
Do zmiešanej skupiny fondov pribudlo za predchádzajúci týždeň približne 5,5 mil. Sk. Najvyšší prírastok prostriedkov zaznamenal Eurofond Prvej Penzijnej. Najvyššie zhodnotenie v SKK dosiahol fond Bonus. Z fondov denominovaných v inej mene sa zhodnotil iba fond Živnobanky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:08