StoryEditor

Chcete si vybudovať finančnú rezervu, ale bránia vám v tom dlhy? Takto to riešte

25.03.2017, 18:46
Autor:
(zk)(zk)
Viete o tom, že pomer vašich financií v rodine by mal byť 10-20-30-40? Nie vždy je možné to dosiahnuť. Ak sa vám to dlhodobejšie nedarí, niekde robíte chybu.

V reči finančných produktov ide v prípade 10 % o budovanie finančnej rezervy, 20 % je určených na o životné poistenie a dôchodok, podiel najviac vo výške 30 % má smerovať na splácanie dlhov. No a zvyšnými 40 percentami príjmu sa má financovať domácnosť. Spolu je teda 100 % príjmov rozdelených do štyroch kôpok s rôznymi funkciami.

Na prvý pohľad uvedené rozdelenie vyzerá podľa Pavla Škriniara, analytika z portálu Finančná Hitparáda lákavo. Pokrýva bežný život v súčasnosti i budúcnosti a vidieť tam aj zabezpečenie pre nepríjemné životné situácie. Čo viac môže človek chcieť? Napríklad, aby sa to dalo z rodinného rozpočtu aj vyskladať.

Taká normálna rodinka

Ako vyzerá rozpočet slovenskej domácnosti? Vo Finančnej Hitparáde sa pozreli na čisté príjmy podľa Štatistického úradu SR. Keďže ten zverejňuje hrubý príjem, tak ho upravili do podoby čistého príjmu.

Takže príjmy slovenských domácností sú nasledovné:
25 % má čistý príjem nižší ako 930 eur
50 % má čistý príjem nižší ako 1260 eur
75 % má čistý príjem nižší ako 1700 eur

Výdavky slovenských domácností

Pozrime sa spolu s Pavlom Škriniarom na odporúčané percentá skrz konkrétne čísla a z opačnej strany. Detailná štatistika mapujúca výdavky slovenských domácností však nie je a výsledky mnohých prieskumov sú, prirodzene, rozdielne. Preto sa výsledky z týchto prieskumov použili ako orientačné čísla.

Predstavme si, že domácnosť dá za mesiac na stravu 200 – 300 eur, celkové náklady na bývanie ju vyjdú na 100-200 eur, oblečenie, doprava, drogéria a ostatné veci budú stáť 200-300 eur. Ak toto všetko má predstavovať najviac 40 %, tak rodinný príjem by mal byť 1250 – 2000 eur. Väčšina slovenských domácností (75 %) však žije z menej ako 1700 eur mesačne, polovica z menej ako 1260 eur," tvrdí Pavel Škriniar.

Polovica domácností má teda problém udržať „prevádzkové“ náklady domácnosti pod 40 % z príjmov. To by však nemusel byť až taký veľký problém, ak by splátky pôžičiek tvorili menšie ako odporúčané percento. To sa pri bežných hypotékach aj spotrebných úveroch darí dodržať. Priemerné nastavenie hypotéky a spotrebného úveru vytvorí výšku splátok do úrovne 24 % z príjmu 1260 eur. Ešte dobre, že mať dlh, nie je povinnosť.

Žite v prítomnosti, myslite na budúcnosť...

Určite je odporúčanie 10-20-30-40 správne v niekoľkých individuálnych prípadoch, no určite nie je vhodné aplikovať ho na všetky rodinné rozpočty. V prvom rade treba podľa Pavla Škriniara žiť v prítomnosti a až potom treba myslieť na budúcnosť. Zbytočné je mať úspory na dôchodok, ak človek nemá peniaze určené na ďalší deň.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:40