30.10.2003, 23:00

Príjem z predaja bytu
Kúpili sme s manželkou do bezpodielového spoluvlastníctva v roku 1999 byt. V tomto roku, teda v roku 2003, sme sa rozhodli tento byt predať. V byte má trvalý pobyt len manželka (má tu trvalý pobyt už od roku 1988), ja tu mám len prechodný pobyt od roku 2000. Chceme vedieť, či príjem z predaja tohto bytu budeme mať oslobodený od dane alebo nie, pretože nespĺňame súčasne obaja zákonom ustanovené podmienky. Ide však o byt v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.
-- Z ustanovenia § 4 ods. 1 písm. a) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov vyplýva, že príjem z predaja bytu je oslobodený za podmienky, že predávajúci vlastnil a súčasne mal v tomto byte aj trvalý pobyt najmenej počas dvoch rokov bezprostredne pred jeho predajom. Ak teda v roku 2003 predáte byt, ustanovenú podmienku splnila len vaša manželka. Ak vychádzame z ustanovenia § 5 ods. 6 zákona o daniach z príjmov, že príjmy uvedené v § 8 až 10, teda príjmy z kapitálového majetku, príjmy z prenájmu a ostatné príjmy, ktoré plynú manželom z ich bezpodielového spoluvlastníctva sa zdaňujú u jedného z nich, pričom nie je rozhodujúce, u ktorého z týchto manželov sa takýto príjem zdaní. Je teda na manželoch, ako sa dohodnú, kto daň vyrovná prostredníctvom daňového priznania, pričom pripadá do úvahy aj to, že takéto priznanie podá ten z manželov, ktorému je to výhodnejšie. Je preto rovnako možné vychádzať z tejto skutočnosti aj pri skúmaní, či ide o príjem z predaja bytu oslobodený od dane podľa § 4 ods. 1 písm. a) zákona o daniach z príjmov. Pri príjme z predaja bytu patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva pokladáme za oslobodený od dane aj vtedy, ak ustanovenú podmienku bude spĺňať len jeden z manželov. Takáto odpoveď je na mieste, ak manželia predmetný byt nevyužívali na podnikanie či inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo na prenájom, teda neúčtovali o tomto byte ako o majetku využívanom na tieto činnosti.

Daň ako výdavok
V roku 2002 sme s manželkou predali byt, príjem z predaja tohto bytu sme nemali oslobodený od dane, pretože sme ho kúpili v roku 2001. Podali sme daňové priznanie a aj zaplatili daň z príjmov fyzických osôb. Nemali sme však v roku 2002 zaplatenú daň z prevodu a prechodu nehnuteľnosti a zaplatili sme ju až teraz, v roku 2003. Dozvedeli sme sa, že túto daň sme si mohli uplatniť ako výdavok, iní zasa, že túto daň už nemáme nárok uplatniť ako výdavok, pretože sme ju nezaplatili až v roku 2003, nie už v roku 2002. Ako sme ju mohli zaplatiť, keď sme platobný výmer dostali až v tomto roku? Môžeme si teda túto daň predsa len uplatniť ako výdavok alebo nie? Nevyužívali sme tento byt na podnikanie ani sme ho neprenajímali.
-- Ak nejde o príjmy z predaja nehnuteľností, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 4 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) zákona o daniach z príjmov, tak ide o zdaniteľné príjmy podľa § 10 ods. 1 písm. d) zákona o daniach z príjmov (ostatné príjmy). Základ dane (čiastkový základ dane) sa vypočítava podľa § 10 ods. 3, a to tak, že príjem sa zníži o výdavky preukázateľne vynaložené na dosiahnutie tohto príjmu. O ktoré výdavky pri takýchto príjmoch ide, vyplýva z § 10 ods. 5 zákona o daniach z príjmov. Okrem kúpnej ceny, ktorú daňovník za vec preukázateľne zaplatil, finančných prostriedkov, ktoré daňovník preukázateľne vynaložil na technické zhodnotenie, opravu či údržbu veci vrátane ďalších výdavkov súvisiacich s predajom veci, je výdavkom na dosiahnutie zdaniteľného príjmu aj zaplatená daň z prevodu a prechodu nehnuteľností, ak ide o príjem z predaja nehnuteľnosti. V tejto súvislosti Ministerstvo financií SR vydalo Oznámenie k uplatňovaniu dane z prevodu a prechodu nehnuteľností vo výdavkoch podľa zákona o daniach z príjmov pod č. 13904/1997/62, ktoré bolo uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 8/1997. Aj napriek tomu, že toto oznámenie bolo vydané podľa zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov, je možné podľa neho postupovať aj po nadobudnutí zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov. Rovnako až po zaplatení dane z prevodu a prechodu nehnuteľnosti je možné uplatniť túto daň ako výdavok vynaložený na dosiahnutie zdaniteľného príjmu. Uvádza sa tu, že ak daňovník zaplatí túto daň do podania daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb, je možné túto uznať ako výdavok, teda, ak ste daň z prevodu a prechodu nehnuteľností zaplatili do 31. marca 2003 (ide o lehotu na podanie daňového priznania za rok 2002), mohli ste o jej výšku znížiť príjem z predaja bytu. Ak ste túto zaplatili až po tejto lehote, potom môžete podať dodatočné daňové priznanie tak, ako to vyplýva z ustanovenia § 39 zákona SNR č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov. Podáte rovnaké daňové priznanie a označíte ho, že ide o dodatočné daňové priznanie a zároveň v ňom vyznačíte rozdiely oproti pôvodne podanému daňovému priznaniu. Mohli ste tiež z tohto dôvodu požiadať príslušného správcu dane, teda váš daňový úrad o neskoršie podanie daňového priznania. Ak vám vznikne z tohto dôvodu preplatok, potom využite ustanovenie § 63 zákona SNR č. 511/1992 Zb. a požiadajte správcu dane o jeho vrátenie. Správca dane však vráti preplatok za ustanovených podmienok.

Nehnuteľnosť a podnikanie
Sme s manželom podnikatelia a máme v bezpodielovom spoluvlastníctve nehnuteľnosť, ktorú využívame na podnikanie. Manžel prízemie, ja 1. poschodie, teda každý v jednej polovici. Obaja sme si založili kartu hmotného investičného majetku, kde odpisujeme každý z polovičky nehnuteľnosti už od roku 1999. Počuli sme však, že tento náš spôsob nie je v súlade so zákonom o daniach z príjmov. Ako máme teda postupovať? Aký postup máme uplatniť v roku 2003, keď v tomto roku manžel užíva viac ako polovicu tejto nehnuteľnosti?
-- Z ustanovenia § 7 ods. 11 zákona o daniach z príjmov vyplýva, že o nehnuteľnostiach v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ktoré využívajú obaja manželia na podnikanie, účtuje ako o majetku využívanom na podnikanie len jeden z manželov. Preto je úplne na dohode manželov, ktorí z nich založí kartu, a účtuje teda o tomto majetku, pričom bude aj vypočítavať ročný odpis. Nie je preto možné, aby založili kartu a účtovali obaja manželia o tomto majetku, aj keď by to bola vo vašom prípade polovica z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva. Ak sa však manželia dohodnú, ktorí z nich bude účtovať o nehnuteľnosti, potom aj ten, ktorý bude účtovať, bude vypočítavať ročný odpis na karte a až následne uplatnia manželia -- daňovníci postup podľa § 7 ods. 12 zákona o daniach z príjmov. Výdavky sa teda rozdelia medzi oboch manželov v pomere, v akom ich využívajú pri svojej činnosti. Vo vašom prípade mal do roku 2002 každý z vás uplatniť vo výdavkoch vynaložených na zabezpečenie príjmov len jednu polovicu, ale ak v tomto roku (2003) už budete vy využívať viac ako polovicu tejto nehnuteľnosti, potom ak napríklad manžel bude evidovať na karte túto nehnuteľnosť, bude vypočítavať ročný odpis a potom v daňových výdavkoch si budete zasa uplatňovať vyššiu sumu ako manžel z toho vypočítaného ročného odpisu. Teda v tom pomere, v akom ju v roku 2003 aj využívate.

Príjem z prevádzky malých vodných elektrární
Podľa zákona o daniach z príjmov je od dane oslobodený príjem z prevádzky malých vodných elektrární v kalendárnom roku, v ktorom sa tieto zariadenia uviedli do prevádzky a v bezprostredne nasledujúcich piatich rokoch. Som prevádzkovateľ takejto elektrárne a dosiahol som príjmy z prevádzky tejto elektrárne už pred jej kolaudáciou. Bolo to v roku 1996 a až v roku 1999 bola vykonaná kolaudácia (dovtedy som mal len povolenie na dočasnú jej prevádzku). Odkedy mám oslobodený príjem od dane a dokedy?
-- Podľa § 4 písm. e) zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov sa oslobodenie v prípade príjmov dosiahnutých z prevádzky malej vodnej elektrárne do inštalovaného výkonu 1 MW vzťahuje na príjmy dosiahnuté v kalendárnom roku, v ktorom sa tieto zariadenia uviedli do prevádzky, a v nasledujúcich piatich rokoch. Uvádzate, že ste už v roku 1996 dosahovali príjmy z prevádzky malej vodnej elektrárne aj keď je pravda, že ste mali povolenie len na dočasné prevádzku či užívanie. V tomto prípade sa oslobodenie podľa cit. ustanovenia vzťahovalo na rok 1996 a roky 1997 až 2001. Oslobodenie od dane sa nebude teda vzťahovať až na rok 1999 (prvý rok vykonania kolaudácie) a nasledujúcich päť rokov. Pretože od 1. januára 2000 nadobudol účinnosť zákon č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov, ktorý zrušil účinnosť zákona č. 286/1992 Zb. v znení neskorších predpisov, musíme vychádzať aj z ustanovenia § 58 ods. 2 zákona č. 366/1999 Z. z. Podľa tohto ustanovenia oslobodenie uplatnené podľa doterajších predpisov, a tým bol práve zákon č. 286/1992 Zb. v znení neskorších predpisov, sa uplatní až do uplynutia lehoty, do ktorej sa na ňu oslobodenie vzťahuje. Problematikou zákona o daniach z príjmov pre fyzické osoby sa bude zaoberať odborný seminár dňa 6. 11. 2003 v Bratislave, v Dome športu. Lektorom bude autorka príspevku pracovníčka Ministerstva financií SR. Semináre organizuje Ekonomická kancelária Nitra, www.eknitra.sk, Inf.: 037/7418942, 6503667.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 18:35