StoryEditor

20 otázok a odpovedí o odvodoch

Od júla možno budete platiť povinné poistné do Sociálnej poisťovne. Prinášame rady, ako sa v tom zorientovať.

Keď si založíte živnosť, až do júla nasledujúceho roka nemusíte platiť žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. Tým ostatným sa však odvody prepočítajú vždy k 1. júlu, podľa podaného daňového priznania. Na čo sa oplatí myslieť v praxi?

Radí Jaroslava Lukačovičová, daňová poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska
1. Samotný biznis
Aký príjem môžem maximálne mať na živnosť, aby som neplatil daň?
Ak chcete jednoducho podnikať na živnosť a neriešiť kombinácie, pričom za každú cenu nie ste proti plateniu odvodov, mali by ste vedieť, že na živnosť môžete mať príjem až zhruba do 9 500 eur za rok. Pri uplatnení paušálnych výdavkov a nezdaniteľnej časti základu dane vám potom nevyjde k úhrade žiadna daň. Odvodom do Sociálnej poisťovne sa však nevyhnete.

2. Živnosť a eseročka
Môžem nakombinovať príjem z eseročky so živnosťou?
Živnosť plus eseročka je trochu zložitejšou kombináciou. Základom je fakt, že príjmy zo živnosti je potrebné udržať pod hranicou príjmov na povinné platenie odvodov do Sociálnej poisťovne a zamestnať sa vo vlastnej alebo inej eseročke. Výhodou zamestnania sa v eseročke, či už na dohodu alebo skrátený pracovný pomer je, že odmena za prácu sa dá nastaviť na minime a odvody z nej plynúce pokryjú povinné zdravotné poistenie a započítavajú sa do obdobia prípadnej budúcej nemocenskej alebo dôchodku.

3. Príjmy podľa autorského zákona
Ako sa zorientovať v príjmoch podľa autorského zákona a odvodoch?
Príjmy podľa autorského zákona je možné rozdeliť na dve skupiny. Aktívne príjmy za vytvorenie diela samotného a pasívne príjmy za udelenie práva alebo licencie na použitie vytvoreného diela. Možno nie každý si môže dovoliť v praxi takúto kombináciu príjmov, ale ak áno, jej výhoda spočíva v tom, že pasívne príjmy podľa autorského zákona nevstupujú do vymeriavacieho základu na odvody. Odvody sa z nich neplatia. Možno si k nim uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 percent príjmov, maximálne 20-tisíc eur za rok. Nemožno však využiť nezdaniteľnú časť základu dane. To znamená, že ak si živnostník udrží aktívne príjmy zo živnosti pod hranicou na platenie povinných odvodov do Sociálnej poisťovne a zvyšok budú pasívne príjmy, zaplatí daň z príjmov, ale vyhne sa odvodom do Sociálnej poisťovne.

4. Živnosť a eseročka s odvodmi
Ako ušetriť na odvodoch v kombinácii živnosť a eseročka?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:12