StoryEditor

Voči nákupu pozemkov sú obozretní

14.06.2017, 00:00
Organizácie farmárov a potravinárov o zmenách v legislatíve ešte diskutujú, odhaľujú jej slabé miesta.

Povýšenie predkupného práva Slovenského pozemkového fondu nad všetky ostatné predkupné práva vzbudilo pozornosť aj Vidieckej platformy, hovorí jej prezidentka Lucia Gallová. Odmieta však tvrdenia, že fond, ktorý by mal po novom väčšie právo kumulovať vo svojom vlastníctve pôdu, ju následne bude rozdeľovať len „svojim ľuďom“ a skutoční farmári sa k nej nedostanú.

Vidiecka platforma je združenie viacerých organizácií, ktoré sa aktívne zapojili do zmien v legislatíve – pravidiel ochrany pôdy, jej predaja, nákupu a prenájmu.

Problémové miesta
„Ak však nazrieme do praxe, vynárajú sa aj otázky o nezávislosti fondu a jeho rozhodnutiach či nekonaní nielen v zložitejších, ale aj v jednoduchších prípadoch,“ pripomína Gallová. Vzhľadom na tieto skúsenosti z minulosti je voči novým právomociam fondu obozretná. Pri novelizovaní zákonov týkajúcich sa pôdy sa však zároveň postupne odhaľujú aj jednotlivé problematické aspekty novej legislatívy, pričom fungovanie fondu je jedným z nich.

Gallová upozorňuje, že predkupné právo štátu sa podľa navrhovanej novely zákona o nadobúdaní pôdy vzťahuje na ponuky zverejnené v Registri zverejňovania ponúk. To znamená, že ak dôjde k prevodu pozemku do troch hektárov aktívnemu poľnohospodárovi či blízkej alebo inej fyzickej osobe, na tieto prevody sa predkupné právo pozemkového fondu nevzťahuje. „Keďže zákon je v medzirezortnom pripomienkovaní, sami o ňom stále vedieme intenzívne diskusie,“ hovorí Gallová.  

Potreba diverzifikovať
Stanovenie limitov na nákup pôdy u firiem na 700 hektárov a roľníkov na 300 hektárov podľa nej neposilní pozíciu doterajších veľkých pozemkových developerov a korporácií a nepoškodí slovenské potravinárstvo. „Nemyslím si, že konkurenciou veľkým farmám sú ešte väčšie farmy. To, čo aktuálne potrebujeme, je fi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:28