StoryEditor

Máte e-schránku? Od 1. júla môžu firmy komunikovať s úradmi už len cez ňu

29.06.2017, 23:35
Autor:
red, runred, run
Firmy ušetria vďaka e-schránkam nielen na poplatkoch a poštových službách, ale ubudne im aj byrokracia.

Od 1. júla začínajú všetky firmy so sídlom na Slovensku komunikovať s úradmi jedine elektronicky cez e-schránky. Končí sa posielanie obálok poštou či vyčkávanie na otváracie hodiny podateľní. Firmy už nebudú potrebovať žiadne doporučené zásielky. Týka sa to všetkých spoločností zapísaných v Obchodnom registri SR.

Občiansky s čipom

Nová prax bude znamenať, že dôležité súdne rozhodnutia, ale napríklad aj oznámenia o exekučnom konaní, už neprídu podnikateľom klasickou poštou, ale do ich elektronickej schránky. Tú má bezplatne zriadenú každý občan Slovenskej republiky nad 18 rokov.
Štatutári firiem si schránku sfunkčnia prvým prihlásením, tento úkon spustí jej aktiváciu. Aj keby sa neprihlásili, štát im schránku aktivuje sám automaticky 1. júla 2017.

Čo potrebujete

Na prihlásenie do schránky je potrebný občiansky preukaz s elektronickým čipom. Je však potrebné aktivovať si k nemu aj bezpečnostný osobný kód, ktorý zabráni zneužitiu, napríklad pri krádeži dokladov.
Aktivácia je bezplatná a môžete si ju vybaviť spoločne s čítačkou na ktoromkoľvek zo 76 policajných oddelení dokladov na území Slovenska. Ďalej budete potrebovať počítač a súbor aplikácií, ktoré spolu s prehľadnými video návodmi na inštaláciu nájdete na stránke slovensko.sk.

Na koľko to vyjde

Ak ešte nevlastníte občiansky s čipom, jeho vybavenie vás bude stáť 4,50 eura. Všetky ostatné náležitosti, ako aj prevádzkovanie elektronických schránok, sú bezplatné. Pozor - bez občianskeho preukazu s čipom nebude možné vstupovať do prostredia e-schránok. Hrozí teda, že firmám môže uniknúť nejaký dôležitý dokument. Takisto nebudú môcť robiť podania na jednotlivé úrady.

Online je to lacnejšie

Elektronická komunikácia so štátom ušetrí nielen veľa času a energie, ale oplatí sa aj finančne. Štatutári firiem či nimi poverení pracovníci už nebudú musieť stáť dlhé hodiny v radoch na úradoch, či so žltými lístočkami čakať na prebratie zásielky na poštách.
Komunikácia s orgánmi verejnej moci bude prebiehať v prostredí elektronickej schránky, do ktorej sa prihlásite kdekoľvek a kedykoľvek. Dôležité podanie na úrad tak môže urobiť vami poverený pracovník priamo z kancelárie, alebo vy z prostredia vašej obývačky. Navyše, elektronické podania sú oproti tým klasickým papierovým lacnejšie. Okrem toho, že firmy ušetria za papier a poštové služby, správne poplatky sa v online prostredí znižujú o polovicu.

01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 03 - Modified: 2023-12-13 14:19:57 - Feat.: - Title: Na vybudovanie prestížnej firmy stačí dodržiavať 3 základné pravidlá. Ktoré sú to? 04 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 05 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:26