Flickr
StoryEditor

Čo môžete nachytať v klimatizovanej kancelárii? Pozrite sa

07.07.2017, 15:18
Reakcie ľudí na chladenie pracovných priestorov v horúcich dňoch sú rôzne. Jedinou cestou je prijateľný kompromis.

Časté zmeny pri prechode z horúceho do chladného prostredia zhoršujú zdravotnú pohodu človeka. O klimatizovaných kanceláriách a ich dôsledkoch sme sa porozprávali s lekárom Ronaldom Hlavatým.

Ktoré ochorenia patria medzi najčastejšie v súvislosti so zdravotnými problémami v klimatizovaných priestoroch - najčastejšie sa spomínajú choroby z prechladnutia, aké konkrétne? 
Medzi najčastejšie ochorenia súvisiace so zdravotnými problémami v klimatizovaných priestoroch patria bakteriálne a vírusové ochorenia dýchacích ciest ako aj ochorenia podporno-pohybového aparátu. Najmä krčnej  či driekovej časti chrbtice. Všetky spomenuté ochorenia môžu vzniknúť ako reakcia na pobyt v priestore, ktorý sa nesprávne klimatizuje, čiže klimatizácia nie je udržiavaná v súlade s hygienickými štandardmi. Zároveň si treba uvedomiť, že rizikovými sa stávajú aj chronickí pacienti, ktorým sa môže zhoršiť priebeh liečby základného ochorenia. Tieto zistenia vyplývajú aj z našich praktických skúseností.    
 

Dá sa povedať, že by klimatizácia hrala nejakú úlohu aj pri prenose chlamýdií, prípadne bolo by možné, že v klimatizovanom prostredí sa vytvárajú vhodnejšie podmienky na prenos tejto infekcie? 
Samotná klimatizácia nie je kultivačné médium, ale iba možná cesta šírenia chlamýdií a iných patogénov, ktoré sa šíria kvapôčkovou cestou, teda formou mikrobiálneho aerosólu. Preto si musíme uvedomiť, že nielen koncentrácia osôb v obmedzenom priestore, ako sú tzv. open office či lietadlo, ale aj prúdenie kontaminovaného vzduchu prostredníctvom klimatizácie v uzavretých objektoch môžu byť zdrojom ochorenia. Pri vzniku infekcie zohráva dôležitú úlohu individuálna vnímavosť a momentálny stav osoby z hľadiska jeho imunity. 

Aká môže byť prevencia?
Preventívnym opatrením, pokiaľ ide o to znížiť riziko šírenia patogénov prostredníctvom klimatizačných zariadení, je ich pravidelná údržba a dezinfekcia.  

Kvôli studenému vzduchu z klimatizovaných jednotiek, napríklad na strope, sa ľudia často sťažujú aj na bolesti na šiji či na ramenách. S čím súvisia tieto ťažkosti? 
Správne nainštalovaná klimatizácia by mala tieto problémy minimalizovať. Inštalácia musí zodpovedať potrebám konkrétnej miestnosti a vykonávanej práci v danom priestore. Rovnako dôležité je aj nastavenie teploty v klimatizovanom prostredí.

Aké majú byť správne teploty?
Teplotný rozdiel medzi vonkajším prostredím a klimatizovaným priestorom by nemal byť väčší než päť, maximálne sedem stupňov. Pri nastavení klimatizácie je nevyhnutné zohľadniť mieru fyzickej záťaže zamestnancov a tepelný odpor pracovného oblečenia. Ak sa vyššie uvedené podmienky nesplnia, pozitívny vplyv klimatizácie sa stráca a klimatizácia pôsobí na organizmus človeka obťažujúco. Celkovo aj lokálne. Lokálne vzniká podchladenie, ktoré často sprevádzajú problémy, ako sú napríklad bolesti v krčnej chrbtici či v kĺboch. Pri podchladení vzniká aj vyššia vnímavosť človeka na ochorenia dýchacích ciest. Celkove teda môžeme povedať, že reakcia organizmu na opakované a intenzívne zmeny teplôt býva negatívna a zhoršuje pohodu zamestnanca.  

01 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 03 - Modified: 2023-11-27 12:45:45 - Feat.: - Title: Slovensko zažíva ochladenie, no podľa klimatológov globálne otepľovanie naberá tempo 04 - Modified: 2023-11-08 14:00:00 - Feat.: - Title: Najhoršie obavy sa naplnili, zľaknú sa aj konšpirátori. Vyšla štúdia o reálnych teplotných rekordoch 05 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Trendy sa menia: Stále viac firiem kupuje kancelárske priestory. Dôvodom sú úspory aj lepšia klientela
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:20