StoryEditor

SEC skúma účtovníctvo spoločnosti Halliburton

01.08.2002, 00:00
Komisia pre cenné papiere a burzy (Securities & Exchange Commission - SEC) skúma prax účtovania príjmov druhej servisnej ropnej spoločnosti Halliburton. Týka sa obdobia, keď Halliburton viedol súčasný viceprezident USA Dick Cheney. Audítorom bola firma Arthur Andersen.

Podľa predstaviteľov Halliburtonu, príčinou vyšetrovania SEC bol pravdepodobne článok z denníka New York Times. V ňom sa hovorilo, že v roku 1998 Halliburton zmenil spôsob účtovania príjmov z veľkých projektov v oblasti stavebných dodávok. Tie prevyšovali plánované ukazovatele. Zmeny v praktikách účtovania tržieb schválil audítor spoločnosti, firma Arthur Andersen. Vďaka tomu sa tržby Halliburton zvýšili viac ako o 100 mil. USD. Investori vedeli o zmenách v účtovníctve viac ako jeden rok.
Oficiálna žiadosť s požiadavkou poskytnúť príslušné doklady SEC prišla do firmy pred niekoľkými dňami. Vedenie firmy Halliburton vyhlásilo, že bude spolupracovať so SEC.
Vo firme si myslia, že fungovali v súlade v princípmi účtovníctva GAAP. Tie majú špeciálne pravidlá pre účtovanie neočakávaných príjmov. Okrem toho vedenie firmy tvrdí, že spoločnosť nikdy nezaúčtovala príjmy, ktoré nedostala.
Do roku 1998 Halliburton nikdy nezaúčtoval potenciálne tržby, kým sa nedohodol s klientmi na tom, že jej zaplatia. Zmeny v praxi účtovania projektov, ako je výstavba chemických a ropných spoločností či ropovodov, sa udiali vtedy, keď sa veľmi znížili ceny ropy a plynu. V roku 1998 strata Halliburtonu dosiahla 14,7 mil. USD, hoci v predchádzajúcom roku mala firma čistý zisk 772,4 mil. USD. Cena akcií Halliburtonu klesla o 43 %.
Vyšetrovanie firmy môže vyvolať nové otázky týkajúce sa amerického viceprezidenta, ktorý bol jej generálnym riaditeľom od roku 1995 do augusta 2000 a predsedom predstavenstva od roku 1996 do októbra 1998 a od februára do augusta 2000. Nepríjemným faktom pre Halliburton je, že jej audítorom bola do 17. apríla tohto roku firma Arthur Andersen, ktorá je pred súdom pre ničenie dokladov zbankrotovanej spoločnosti Enron.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:18