StoryEditor

Vyhnite sa chybám v nájomnej zmluve, ktoré vás môžu vyjsť draho. Poradíme vám ako (+vzor)

24.09.2017, 16:00
Autor:
soksok
Byty aj nebytové priestory, v oboch prípadoch zmluva vyžaduje určité náležitosti. Viac informácií a vzor zmluvy nájdete v pondelkovej prílohe HN Podnikanie.

Ak hľadáte byt na prenájom alebo ho prenajímate, určite budete potrebovať dobre pripravenú nájomnú zmluvu.

Potrebné prílohy k nájomnej zmluve
Najčastejšie sa k zmluvám prikladajú listy vlastníctva alebo iné listiny, na ktorých je prenajímaná nehnuteľnosť zapísaná. Prípadne aj preberacie dokumenty, v ktorých si podľa Milana Ficeka zmluvné strany zapisujú napríklad stavy meračov energií, zistené chyby, stav prenajímanej nehnuteľnosti alebo aj situačné plány prenajímaných priestorov.

Preberací protokol odporúčame aj pri skončení nájomného vzťahu, ideálne za prítomnosti aspoň dvoch nezávislých svedkov. Tí by mali taktiež potvrdiť odovzdanie nehnuteľnosti a uvedené stavy meračov energií,“ dopĺňa advokát.

Vyúčtovania energií, najmä pri bytoch, často spôsobujú v nájomných vzťahoch rôzne spory. Podľa advokáta Milana Ficeka v nájomnej zmluve preto treba uvádzať výšku nájomného a zvlášť výšku úhrad za plnenia spojené s užívaním bytu. Inak to spôsobuje nielen neplatnosť nájomnej zmluvy, ale aj značné problémy pri vyúčtovaní. 

Viac čítajte v pondelkovej prílohe HN Podnikanie.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:22