StoryEditor

Gašparovič pre HN: Prezidentskí kandidáti riešia to, na čo nemajú kompetencie

18.02.2019, 23:00
Andreja Kisku súdiť nechcem, ale vo viacerých veciach by som postupoval inak, hovorí v rozhovore pre HN exprezident Ivan Gašparovič.

Stretávame sa v období krátko pred prezidentskými voľbami, kampaň sa už naplno rozbehla, bežia debaty, zverejňujú sa prieskumy. Ako hodnotíte kampaň, jej priebeh a témy, ktoré nastoľujú kandidáti?
Nepamätám si takú nervóznu politickú a občiansku klímu, ako je v súčasnosti na Slovensku. Prezidentské voľby sa dostali do úzadia kvôli problémom Ústavného súdu. Napriek tomu si myslím, že prezidentské voľby sú dôležité. Treba nájsť kandidáta, ktorý presvedčí občanov, aby mu uverili. Často kandidáti sľubujú to, čo nemôžu. Prezident má podľa Ústavy kompetencie, má sa starať o to, aby bol chod štátu plynulý a aby bola zahraničná politika pozitívna. Prezident, premiér, minister zahraničia a parlament by mali vystupovať so základnými názormi, ktoré sú potrebné, aby nás svet akceptoval. Občan si nájde kandidáta, len mu treba povedať, kedy kandidát hovorí pravdu a kedy hovorí svoje želania, ktoré nemôže realizovať. Ak by sa malo zrealizovať všetko, čo hovoria kandidáti na prezidenta, ako budú riešiť problémy, tak by sme asi museli zmeniť Ústavu z parlamentnej demokracie na prezidentskú. A to si myslím, že Slovensko nepotrebuje.


Prečo si myslíte, že kandidáti v kampani vyťahujú a chcú riešiť veci, na ktoré prezident nemá kompetencie? Robia to z neznalosti kompetencií prezidenta alebo z vypočítavosti?
Jedno aj druhé. Nechcem hovoriť v globále o všetkých kandidátoch alebo všetkých problémoch, ale občanom sa to dobre počúva, keď kandidát povie, že naprí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 14:57