Kandidát na prezidenta Eduard ChmelárTASR/m. Erd
StoryEditor

Chmelár hovorí o umiestnení amerických vojsk na Slovensku. Podľa rezortu zahraničia klame

04.03.2019, 09:25
Autor:
TASRTASRklkl
Kandidát na prezidenta Eduard Chmelár tvrdí, že ministerstvo zahraničia pri rokovaní o dohode o vojenskej spolupráci s USA zavádza.

Kandidát na prezidenta SR Eduard Chmelár má podozrenie, že Slovensko rokuje s USA o rozmiestnení amerických vojsk na svojom území.

Odvoláva sa pritom na maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v súvislosti s bilaterálnou dohodou o obrannej spolupráci (DCA), podľa ktorého sa dohoda o pobyte amerických vojsk pripravuje aj medzi USA a Slovenskom.

Chmelár preto žiada ministerstvo zahraničných vecí, aby sa k tejto veci jednoznačne vyjadrilo. "Chcem, aby rezort diplomacie jasne povedal, či rokuje so Spojenými štátmi o rozmiestnení amerických vojsk u nás,“ zdôraznil Chmelár na pondelkovej tlačovej konferencii.

"Chmelár klame"

HN požiadali o stanovisko aj rezort zahraničia s otázkou,či je pravda, že súčasťou možnej dohody o obrannej spolupráci môže byť aj vytvorenie americkej základe, prípadne umiestnenie amerických jednotiek na území Slovenska. "Nie, pán Chmelár klame," odpísal v krátkej reakcii hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. 

Chmelár vysvetľoval, že zmluvy o obrannej spolupráci (DCA), ktoré USA uzatvárajú so spojencami, sa týkajú buď vybudovania vojenských základní USA alebo prítomnosti amerických vojakov na území dotyčných štátov.

K náznaku, že takáto dohoda sa má týkať aj Slovenska, malo podľa Chmelára prísť na štvrtkovom (28.2.) zasadnutí maďarského parlamentného výboru pre obranu, v tomto duchu sa mal vyjadriť šéf maďarskej diplomacie.

Prítomnosť cudzích vojsk je nežiadúca 

Chmelár zároveň kritizoval rezort diplomacie, lebo mal znevažovať jeho doterajšie žiadosti o odpoveď týkajúcu sa aktuálnych otázok spolupráce s USA. "Žiadal som, aby ma informovali, za akých podmienok sú nám USA ochotné poskytnúť 46 miliónov dolárov na obnovu leteckých základní v Kuchyni a na Sliači," uviedol Chmelár.

Zároveň zopakoval, že prítomnosť cudzích vojsk na našom území považuje za nežiadúcu a v prípade, ak by bol zvolený, využil by prezidentské právomoci a zabránil by uzavretiu akejkoľvek zmluvy, ktorá umožní vytvorenie vojenskej základne cudzieho štátu resp. rozmiestnenie vojakov cudzieho štátu na území SR.

Podobný názor vyjadril aj podpredseda koaličnej SNS Jaroslav Paška, podľa ktorého investície, ktoré chcú Spojené štáty použiť na Slovensku "nespadajú medzi primárne potreby obranného charakteru vybavenia nášho štátu."

"Cudzie vojská, okrem spoločných cvičení nemajú čo na území Slovenskej republiky robiť. Slovensko je zvrchovaný a suverénny štát," dodal Paška.

Výzva pre kandidátov

Chmelár je presvedčený, že úvahy o rozmiestnení amerických vojsk na území SR sa bezprostredne týkajú bezpečnosti krajiny a mieru v strednej Európe, vyzval preto i ďalších prezidentských kandidátov, aby sa k tejto záležitosti vyjadrili.

Ministerstvo zahraničia v stredu 27. februára na sociálnej sieti reagovalo na Chmelárovu výzvu a zdôraznilo, že témou rokovaní s USA nie je vytvorenie amerických základní na území SR.

01 - Modified: 2022-02-16 11:38:49 - Feat.: - Title: Známi konšpirátori reagujú na zápas s USA. História sa opakuje, porazili sme okupantov, perlí Blaha 02 - Modified: 2022-02-07 12:24:02 - Feat.: - Title: Viac ako 40 osobností na čele s Eduardom Chmelárom vyzýva poslancov neschváliť obrannú dohodu s USA 03 - Modified: 2021-01-18 20:35:19 - Feat.: - Title: Blaha a Chmelár končia na Akadémii policajného zboru. Obrovská strata, reaguje Naď 04 - Modified: 2020-04-02 14:59:54 - Feat.: - Title: Ústavný súd konečne rozhodol o Harabinových sťažnostiach. Boli zjavne neopodstatnené, tvrdí 05 - Modified: 2019-07-22 10:26:09 - Feat.: - Title: Chmelár zakladá ďalšiu stranu. Názov musel upraviť
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 11:46