StoryEditor

Politológ: Čaputová zvolila taktiku, ktorá jej mohla uškodiť. Šefčovič ustál útoky Harabina

13.03.2019, 21:42
Politológ Pavol Baboš zhodnotil poslednú diskusiu prezidentských kandidátov pred voľbami.

Pár hodín pred predvolebným moratóriom sa vedľa seba postavili piati najsilnejší kandidáti prezidentských volieb. Poslednú diskusiu pred prvým prezidentských kolom pre HN zhodnotil politológ Pavol Baboš.

Poslednú možnosť prezentovať svoje názory pred zrakmi voličov podľa politológa kandidáti využili a debata bola preto dynamická.

Šefčovič ustál útoky

Najbúrlivejšia diskusia prebiehala najmä medzi Štefanom Harabinom a Marošom Šefčovičom, ktorý podľa posledných prieskumov bojujú o posunutie do druhého kola.

Pán Šefčovič podal lepší diskusný a argumentačný výkon v situáciách, keď bol nútený vyjsť z toho, čo má nacvičené a musel spontánne reagovať na veci, s ktorými bol konfrontovaný,“ pripomína politológ Pavol Baboš otázky o Európskej únii.

Ako dodal, vtedy hovoril zanietenejšie a vďaka tomu aj autentickejšie. Podľa neho Šefčovič ustál útoky Harabina aj Mariana Kotlebu.

Zuzana Čaputová sa držala svojej stratégie nezapájať sa do hádok a negatívne neútočiť na protikandidátov. „Prišla s úlohou hovoriť konštruktívne a to jej vyšlo,“ zhodnotil Baboš.

Zatienená Čaputová

Podľa politológa jej však táto taktika mohla uškodiť v druhej časti diskusie, keď sa začalo hovoriť o zahraničnej politike. Traja kandidáti sa pustili do horlivej diskusie a tak Čaputovú zatienili. „Bol tam dlhý úsek, kedy sa pani Čaputová vôbec nedostala k slovu a ani na obraz. Práve jej stratégia nezapájať sa do škriepok jej v tomto nemusela vyjsť. Nemám to odstopované, ale myslím, že to bolo až 15 minút, kedy sa ona nedostala k slovu a ani na obraz. A to je takejto diskusii strašne veľa,“ dodáva politológ.

Ako však dodal, všetci kandidáti boli silní najmä v niektorých otázkach. Kým Béla Bugár vynikal najmä pri otázkach o kompetencii prezidenta a parlamentu, Harabin pôsobil sebavedomejšie pri otázkach o zahraničnej politike.

01 - Modified: 2020-04-02 14:59:54 - Feat.: - Title: Ústavný súd konečne rozhodol o Harabinových sťažnostiach. Boli zjavne neopodstatnené, tvrdí 02 - Modified: 2019-05-08 05:56:13 - Feat.: - Title: Prezidentskí kandidáti zverejnili náklady na kampaň. Kto minul najviac? 03 - Modified: 2019-05-04 09:31:53 - Feat.: - Title: Ani Čaputová, ani Mistrík. Transparency vyhodnotilo, kto mal najdrahšiu kampaň 04 - Modified: 2019-04-11 10:00:04 - Feat.: - Title: Harabin podal sťažnosť aj po druhom kole prezidentských volieb. Navrhuje ich opakovať 05 - Modified: 2019-04-07 09:57:05 - Feat.: - Title: Čaputovej zvolenie je vynikajúcou správou aj pre reputáciu Slovenska v USA, tvrdí historik z Harvardu
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 12:23