StoryEditor

Čo ak sa pomýlim a kedy mi hrozí pokuta? Takto správne zvolíte prezidenta (manuál pre voliča)

15.03.2019, 23:00
Autor:
vmvm
Odpovede na kľúčové otázky súvisiace s voľbou prezidenta.

Môžem ísť voliť?
Voliť prezidenta môžu občania, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšia 18 rokov. Prekážkou vo voľbe je len zákonné obmedzenie osobnej slobody kvôli ochrane verejného zdravia. Voliť zo zahraničia v prezidentských voľbách možné nie je.

Ako voľba prebieha?
Volebnej komisii sa preukážte občianskym preukazom, prípadne priložte aj voličský preukaz. Člen komisie vám odovzdá hlasovací lístok a obálku, ich prevzatie potvrdíte podpisom. Číslo kandidáta, ktorému chcete odovzdať hlas, zakrúžkujte vo vyčlenenom priestore. Volebný lístok vložte do obálky a do volebnej schránky.

Čo ak sa pomýlim?
Ak volič zakrúžkuje viac kandidátov, hlasovací lístok je neplatný. Od volebnej komisie si vypýtajte nový lístok. Nesprávne upravený musíte vložiť do schránky na to určenej. V opačnom prípade vám za priestupok hrozí pokuta 33 eur.

Kam mám ísť voliť?
Volebný okrsok je pridelený podľa trvalého pobytu. Na obecnom úrade môžete ešte v piatok osobne, alebo cez splnomocnenú osobu požiadať o voličský preukaz. Ten vás oprávňuje voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Volebné miestnosti budú otvorené od siedmej hodiny ráno do desiatej večer.

Ako voliť so zdravotným postihnutím?
Ak pre zdravotné postihnutie či z iných dôvodov nemôžete čítať alebo písať, oznámte to volebnej komisii. Umožní vám prizvať na úpravu lístkov inú osobu, aby lístok upravila a vložila do obálky za vás. Touto osobou nesmie byť člen volebnej komisie.

Čo ak pre chorobu nemôžem prísť?
Volič má právo požiadať obec alebo volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky.

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
24. apríl 2024 21:29