StoryEditor

"Už zase musím Slovákom závidieť." Českí politici gratulujú Čaputovej, ozvala sa aj kritika

17.03.2019, 18:10
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Politici v susednom Česku reagujú na výsledky slovenských prezidentských volieb.

Väčšina českých politikov gratuluje Zuzane Čaputovej k úspechu a vyzdvihujú, že obaja postupujúci kandidáti sú proeurópski. Podľa Tomia Okamuru zo strany SPD naopak Čaputová podporuje likvidáciu suverenity národných európskych štátov.

Do druhého kola prezidentských volieb sa dostali Maroš Šefčovič a favoritka volieb Zuzana Čaputová, ktorá získala v prvom kole cez 40 percent všetkých hlasov.

"Do druhého kola prezidentských volieb na Slovenskú postúpili dve osobnosti, ktoré jasne deklarujú, že chcú patriť k Západu. Chcem úprimne pogratulovať Slovákom, kam došli od čias Mečiara a oceniť, že výmyslom a útokom ďalších kandidátov urobili stopku," chválila výsledky volieb podpredsedníčka opozičnej strany TOP 09 Markéta Adamová.

Rovnako tak šéf poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek chváli proeurópske zameranie oboch kandidátov na slovenskú hlavu štátu. "V druhom kole prezidentských volieb sú dve jasne proeurópske osobnosti. Verejnosť nášho najbližšieho suseda má v tejto otázke väčšinovo jasno, no už zase musím Slovákom závidieť," uviedol predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek.

Silný dopyt po liberálnej politike

Podľa českého ministra zahraničia Tomáša Petříčka (ČSSD) postúpili do druhého kola tí kandidáti, u ktorých je záruka, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti.

"Je to veľký úspech pre liberálnu politiku v strednej Európe. Som veľmi rád, že obaja postupujúci kandidáti zastávajú jednoznačne proeurópske smerovanie Slovenska," uviedol Jan Lipavský (Piráti).

Podľa podpredsedu opozičných Pirátov Mikuláša Peksu výsledky volieb ukázali, že v krajinách Vyšehradskej štvorky je po konštruktívnej liberálnej politike stále silný dopyt.

Pre europoslanca Jana Zahradila (ODS) je výsledok Čaputovej ďalší dôkaz nového fenoménu, "vibrujúceho celou Európou v kríze existujúcich politických štruktúr". "Dopyt je po tzv. Človeku odinakiaľ. Po niekom, kto vzbudí dojem, že s tým, čo sa dialo doteraz, nemal nič spoločné, prichádza zvonku a všetko napraví," uviedol.

Slováci majú proeurópsku hlavu štátu, my Miloša Zemana

"Slováci majú euro a hlavu štátu európskeho strihu, my petíciu za korunu a Miloša Zemana," glosoval voľby europoslanec Petr Ježek (hnutie Hlas).

Český prezident Miloš Zeman sa vyjadrí až ku konečnému výsledku volieb, kedy víťazovi zablahoželá. Pre iDNES.cz to povedal jeho tlačový hovorca Jiří Ovčáček.

Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prvom kole gratuloval na Twitteri Jiří Drahoš, senátor a neúspešný kandidát na českého prezidenta.

"Stále v tom vidím veľkú spojitosť s vraždou novinára Jána Kuciaka, pretože Slovensko chce zmenu a vládna garnitúra Smeru mu to momentálne neponúka," povedal pre ČTK Jaroslav Bžoch (za ANO). "Je dobre, že Slovensko má oboch kandidátov, ktorí sú skôr proeurópski než euroskeptickí," dodal.

Okamura kritizuje Čaputovú

Spojitosť s vraždou a víťazstvom Zuzany Čaputovej vidí aj líder SPD Tomio Okamura.

"Aktivistka Čaputová predstavuje všetko, čo by mala tradičná slovenská spoločnosť odmietnuť, a všetko, čo sa naopak snaží bruselská lobby zlikvidovať. Podporuje likvidáciu tradičnej rodiny a tradičných kresťanských hodnôt, podporuje likvidáciu suverenity národných európskych štátov. To najhoršie, čo nám od Čaputovej hrozí, je riziko zvrátenia jednoty Vyšehradskej štvorky a jej kritického prístupu k migrantom a na politiku Bruselu," vyjadril sa pre iDNES.cz líder SPD Tomio Okamura.

To, že zisk Čaputovej kopíruje nálady na Slovensku, si myslí aj podpredseda KDU-ČSL Ondřej Benšík. "Šefčoviča poznám osobne, ide o veľmi schopného diplomata európskeho a svetového rozmeru," uviedol pre ČTK. K Čaputovej má Benšík výhrady kvôli jej prílišnému liberalizmu. "Rozhodne je dobre, že nikto z nich nerozporuje medzinárodné ukotvenie Slovenska, naopak sa k nemu hrdo hlási a chce ho prehlbovať," dodal.

01 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 05 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
18. apríl 2024 06:02