StoryEditor

Financial Times sa venujú Šefčovičovi: Je pod tlakom Fica. Bude riskovať svoju kariéru?

18.03.2019, 11:59
Autor:
mahomaho
Denník Financial Times si všimol zmenu rétoriky podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča.

Udalosti okolo prezidentských volieb na Slovensku vyvolali pozornosť aj v zahraničí. Britský denník Financial Times sa zameral na zmenu rétoriky podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorý spolu so Zuzanou Čaputovou postúpil do druhého kola.  

Šefčovič bude musieť podľa denníka pred druhým kolom osloviť aj voličov Mariana Kotlebu a Štefana Harabina, čo znamená, že jeden z popredných predstaviteľov Bruselu musí získať voličov, ktorí sú silne proti migračnej politike Európskej únie, jej liberálnym hodnotám a niektorí dokonca požadujú odchod z EÚ. 

​Šefčovič sa takmer okamžite po skončení prvého kola vyhranil proti Čaputovej pri téme kresťanských hodnôt, migrácie či povinných kvót, na ktoré má podľa neho iný názor.  

"Moje videnie sveta zdieľa 60 percent ľudí, keď sa pozrieme na postoj k migrantom, povinným kvótam. Ja som bojoval proti tomu, pani Čaputová bola skôr za. Voľby ukázali, že 60 percent ľudí má iný názor ako pani Čaputová," povedal kandidát, ktorý má podporu vládneho Smeru.

Druhé kolo prirovnal Šefčovič k referendu o novej "superliberálnej" agende na Slovensku a práve pri týchto slovách sa pozastavuje Financial Times. "Šefčovič signalizuje, že je pripravený zaútočiť na Čaputovú sprava, tvrdiac, že jej "superliberálna" agenda nie je v súlade s kresťanskými hodnotami Slovenska." 

Pod tlakom Fica

"Veľký paradox a otvorená otázka je, do akej miery je Šefčovič pripravený posunúť sa doprava, prijať za svoju nacionalistickú agendu a útočiť na Čaputovú, že je príliš liberálna pre Slovensko a príliš otvorená voči migrantom a právam LGBTI," citujú noviny Milana Niča, člena Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy.

​Nič si nemyslí, že to bude fungovať, ale Šefčovič je podľa neho pod veľkým tlakom Roberta Fica, ktorý bude rozhodovať o ďalšej nominácii Slovenska do Európskej komisie. "Ale je Šefčovič pripravený riskovať svoju reputáciu v Bruseli ako predstaviteľ umierneného mainstreamu tým, že bude robiť to, čo chce Fico?" 

Manifest socialistov

Denník spomína aj manifest európskych socialistov pre eurovoľby, na príprave ktorého sa mal podieľať aj Šefčovič. "Ten zahŕňa napríklad progresívne princípy ako plné uznanie migrantov, podpora práv LGBT osôb a prístup k potratom pre všetky ženy," píšu britské noviny.  

Financial Times citujú tiež sociológa Michala Vašečku, podľa ktorého nemusia voliči zmene rétoriky Šefčoviča uveriť a považovať ju za úprimnú.  

Získať na svoju stranu voličov Kotlebu a Harabina tak môže byť pre Šefčoviča ťažká úloha. "Šefčovič má veľký hendikep u voličov Kotlebu a Harabina. Volá sa to Brusel," hodnotil politológ Pavel Haulík vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

01 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 16:17