HN/Peter Mayer
StoryEditor

Chcem budovať socialistickú spoločnosť, napísal Šefčovič krátko pred pádom režimu v prihláške do KSČ

25.03.2019, 10:46
Autor:
ČTKČTK
Do komunistickej strany bol Maroš Šefčovič prijatý v júni 1989, teda len päť mesiacov pred revolúciou.

Podpredseda Európskej komisie a kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič, ktorý sa v predvolebnej kampani prezentoval ako praktizujúci kresťan a spomínal svoju vieru v Boha, krátko pred pádom komunistického režimu v Československu veril v budovanie socializmu.

Šefčovič to v máji 1989 napísal v prihláške do Komunistickej strany Československa (KSČ), ktorú získal Denník N z pražského archívu. V prihláške sa Šefčovič náboženskou otázkou nezaoberal. 

"Novonadobudnuté vedomosti a poznatky ma len utvrdili v mojom presvedčení, že chcem vstúpiť do KSČ, aby som sa mohol aktívne zúčastniť budovania a odstraňovania niektorých nedostatkov našej socialistickej spoločnosti," napísal Šefčovič v prihláške do KSČ. V tom čase študoval na Štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve (MGIMO).

Tvrdil, že stranícka legitimácia mu doručená nebola

Do komunistickej strany bol Šefčovič prijatý v júni 1989, teda len päť mesiacov pred takzvanou zamatovou revolúciou, ktorá viedla v Československu k pádu komunistického režimu. 

Šefčovič, ktorý sa o členstvo v KSČ usiloval od roku 1987, predtým tvrdil, že stranícka legitimácia mu kvôli nežnej revolúcii doručená už nebola.

Eurokomisár v kampani tiež povedal, že členstvo v komunistickej strane bolo predpokladom pre prácu na československom ministerstve zahraničných vecí.

Viera a kresťanské hodnoty

Dlhoročný diplomat začal vieru a kresťanské hodnoty otvorene zmieňovať až pred prvým kolom volieb hlavy štátu, kedy sa zároveň stretol s poprednými predstaviteľmi kresťanských cirkví na Slovensku.

Prezidentský kandidát sa vtedy tiež vymedzoval voči liberálnym názorom Čaputovej ohľadom možnosti adopcie detí homosexuálnymi pármi. Povedal tiež, že prešiel aj birmovkou. V jednej z debát však na otázku moderátora dokázal vymenovať len časť z desatora božích prikázaní.

Otázka viery zasiahla na Slovensku do kampane tiež pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Vtedajší premiér Robert Fico, ktorý v rozhodujúcom kole priamej voľby prehral so súčasnou hlavou štátu Andrejom Kiskom, sa tiež hlásil ku katolíckej cirkvi. Denník Sme následne zverejnil Ficovu prihlášku do komunistickej strany, v ktorej politik tvrdil, že zastáva prísne ateistické stanovisko.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič 03 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-12-25 11:14:29 - Feat.: - Title: Únia vyplatila z modernizačného fondu vyše dve miliardy eur na energetické systémy
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
24. apríl 2024 14:40