StoryEditor

Čaputová miestami nezvládala emócie, Šefčovič hovoril ako predstavitelia Smeru, hodnotí politológ

27.03.2019, 22:00
Politológ zhodnotil poslednú diskusiu pred druhým kolom prezidentských volieb.

Favorita volieb bolo v poslednej diskusii cítiť, myslí si politológ Tomáš Koziak. Podľa neho však boli kandidáti viditeľne unavení, kvôli čomu sa posledný duel na RTVS pred moratóriom niesol v komornom duchu.

Zo začiatku to ešte malo nejaký spád, keď sa Maroš Šefčovič pokúšal útočiť na Zuzanu Čaputovú,“ dodal s tým, že neskôr na seba kandidáti už neútočili a držali sa svojich obvyklých vyjadrení.

Obaja boli dobre pripravení

Čaputová však práve pri opakovaných útokoch Šefčoviča podľa politológa svoje emócie nezvládala. „Vzťahovalo sa to najmä na vyjadrenie pána Šefčoviča, ktoré už opakoval po niekoľkýkrát a na tie útoky už odpovedala a vysvetľovala ich,“ mysli si Koziak a pripomína napríklad tému drahej kampane.

Oboch kandidátov však hodnotí ako dobre pripravených, pretože svoje vyjadrenie mali rétoricky zvládnuté.

Pri Šefčovičovi, ktorý tvrdí, že kandiduje ako nezávislý, však politológ spozoroval vyjadrenia, ktoré hovoria aj vedúci predstavitelia strany Smer, ktorá ho podporuje.

Bolo vidieť, akým štýlom bola jeho kampaň robená a že jeho vyjadrenia sa stotožňovali s tým, čo deklaruje politická strana, ktorá ho podporuje. Bolo tam vidieť vyťahovanie vecí, ktoré možno aj fakticky krívajú,“ uzavrel politológ s tým, že miestami to pôsobilo, ako keby kandidáta pripravovali rovnakí ľudia ako premiéra Petra Pellegriniho či predsedu strany Roberta Fica.

Politológ ocenil Šefčovičov krok

Ako dodal, Šefčovič sa mal vymedziť voči Smeru hneď na začiatku kampane. Jeho vyjadrenia však pôsobili neautenticky.

Za silnú stránku Čaputovej považuje úsporné, ale presné vyjadrovanie, čo zrejme získala praxou právničky. Šefčovič hovoril rozvinuté vety, ktoré sú mu ako diplomatovi blízke. „Potom však zahmlil pointu výpovede,“ myslí si Koziak.

Politológ tvrdí, že v diskusii bolo cítiť aj to, s akým výsledkom vstúpili kandidáti do prvého kola. Čaputová sa snažila nemeniť kampaňovú stratégiu a neútočiť, pretože to jej prinieslo prvenstvo. Rovnako svoje šance odhadol aj Šefčovič.

Podľa Koziaka sa snaží skôr dôstojne prehrať ako nedôstojne bojovať. „Je úctyhodné, že sa nenechal zlákať na populistickú kampaň, aby tak prilákal voličov Harabina a Kotlebu,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 02 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 03 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 04 - Modified: 2024-03-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Čaputová hovorila o útokoch na ženy vo verejnom živote. Potrebujeme nájsť riešenia, tvrdí Nicholsonová 05 - Modified: 2024-02-16 15:27:13 - Feat.: - Title: Smrť Alexeja Navaľného je tragicky predvídateľný výsledok, tvrdí Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 00:38