StoryEditor

Verheugen: Dekréty sú minulosťou

10.04.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Brusel, Bratislava (TASR)
Európsky komisár pre rozšírenie Günter Verheugen sa počas návštevy ČR, ktorá sa začína dnes, pokúsi upokojiť "prehnane vzrušenú" diskusiu okolo Benešových dekrétov. Ubezpečí, že táto téma patrí minulosti a nebude mať žiadny vplyv na vstup ČR do EÚ. Komisár pred návštevou ČR novinárom v Bruseli povedal, že si nedokáže predstaviť, že by Nemecko či Rakúsko zablokovali vstup Česka do únie kvôli dekrétom, pretože by tým vlastne zablokovali celé rozšírenie. Verheugen pripomenul, že pre všetky prijímané krajiny bude len jedna prístupová zmluva a "nie je možné povedať, chceme Slovákov a Maďarov, ale nie Čechov".
Obyvatelia ČR sa podľa komisára zbytočne obávajú, že by diskusia okolo dekrétov mohla viesť k reštitúciám alebo refundáciám. Benešove dekréty sú podľa Verheugena minulosťou a nesúvisia s integračným procesom do EÚ. Ani po novom prehodnotení situácie nevidí komisár dôvod, aby sa stali súčasťou prístupového procesu. V Prahe Verheugen potvrdí kalendár rozšírenia EÚ, podľa ktorého by sa mali prístupové rokovania s pripravenými kandidátmi skončiť v závere tohto roka s tým, že noví členovia sa zúčastnia na voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2004.
Benešove dekréty budú patriť k témam rokovaní ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana počas piatkovej pracovnej návštevy Prahy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:10